Няма човек, който да не обича този вкусен плод, затова нека разгледаме по-подробно как се яде манго. При избора на плода не разчитайте единствено на цвета на кората му. В зависимост от сорта, узрелите манго плодове могат да бъдат зелени, жълти, яркочервени и др. По-добре обърнете внимание на състоянието на кората: тя трябва да е гладка, лъскава, без вдлъбнатини и драскотини. Ако мангото има тъмнокафяви петна, тогава плодът със сигурност е узрял. Плодовете трябва да са тежки, меки, но еластични в същото време.
Зрялото манго мирише сладко близо до дръжката. Вътрешността на плодовете е ярка, сочна, мека, ароматна и сладка. За да узрее неузрелият плод, го увийте в хартия и го съхранявайте при стайна температура за няколко дни. Или просто оставете мангото на масата, но най-вероятно ще трябва да изчакате малко повече време.
Как да обелите и нарежете манго
- С нож
Нарежете месото от двете страни възможно най-близо до костилката. Нарежете на решетка образувалите се половинките. Не прорязвайте кората. Обърнете месото и отлепете кубчетата манго с нож или ръце. Отрежете останалата пулпа около семето. Обелете и нарежете на кубчета.
- Белачка и нож
Използвайте белачка, за да отрежете тънък слой от кората. Използвайте нож, за да премахнете цялата плът от мангото. Можете да го нарежете както искате: на ленти, на големи или малки кубчета или по друг начин.
Какво да приготвя от манго
Мангото е красиво и много вкусно само по себе си. Но в комбинация с някои съставки, вкусът и ароматът на плодът се разкриват по нов начин.
- Сладко от манго
Съставки 2-3 манго; 200 г захар; 60 мл вода; 1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора; 1½ супена лъжица лимонов сок
Подготовка: Пюрирайте манговата каша с пасатор. Изсипете захарта в тенджера, налейте вода и сложете на слаб огън. Гответе, като разбърквате от време на време, докато захарта се разтвори. Комбинирайте сиропа с пюрето от манго. Добавете кората, разбъркайте и гответе за 2-3 минути. Сладкото трябва да поври малко. Изсипете лимоновия сок и гответе, като разбърквате от време на време, около 15 минути, докато сместа се сгъсти. Поставете капка върху чиния и я наклонете. Ако конфитюрът не се отцеди, той е готов. Съхранявайте сладкото в запечатан контейнер в хладилник за не повече от две седмици.