Как се яде авокадо

Как се яде авокадо?

Оценете статията: post

Авокадото най-често се консумира сурово. Използва се при приготвянето на различни закуски, салати, супи или просто се намазва върху хляб като паста.

Мекотата на авокадо зависи пряко от неговата зрялост. Ако е яркозелен и твърд, значи плодът все още не е напълно узрял. Зрялото авокадо обикновено е меко на допир и тъмнозелено или кафяво на цвят. В същото време плодът вътре е със светлозелен оттенък и консистенция на пюре.

Авокадото се предлага в различни сортове, които се различават един от друг по размер, дебелина и текстура на кората и вкус. Най-популярните сортове са Хас, Етингер, Фуерте и Пинкертон. Авокадо хас има маслена текстура и деликатен орехов вкус, етингер има нотка на кедрови ядки и топено сирене, фуерте има сладникав вкус, а пинкертон има кремообразен вкус.

За да консумирате авокадо, първо трябва да го изчистите и обелите правилно. Авокадото може да се обели по няколко начина. Първият е да направите разрез в средата на плода, да премахнете костилката и след това внимателно, с помощта на лъжица по кожата. Можете също така да нарежете на тънко половината авокадо отгоре надолу (ако желаете също отляво и отдясно) по костилката, без да докосвате кожата, и след това да вземете парчетата с нож. Това ще доведе до вече нарязан на филийки или кубчета плод. Третият метод е да обелите авокадото като картоф. Но в този случай може да възникне проблем: тъй като зрелият плод има доста мека консистенция, съществува опасност от смачкване.

Можете да нарежете авокадото по различни начини: на половинки, на резени и на кубчета. На половинки плодовете се сервират красиво на масата като студена закуска. Резените са подходящи за гарнитура. Формата на кубчета е универсален вариант за салати и други многокомпонентни ястия.

Поставянето на авокадо в хладилника не е добра идея. Там зелените плодове, които най-често се намират на рафтовете на супермаркетите, никога няма да узреят. Следователно в хладилника могат да се съхраняват само напълно узрели плодове.

За да доведете авокадо до състояние на зрялост, просто трябва да го поставите заедно с банан или ябълка в хартиен плик и да го оставите за няколко дни на топло и тъмно място.

Лимон или лайм ще ви помогнат да запазите нарязаното авокадо свежо. Поръсете плода със сок и го поставете в пластмасов съд или го увийте в стреч фолио.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *