Как се чувствате след лъчетерапия

Как се чувствате след лъчетерапия?

Оценете статията: post

Лъчевата терапия (рентгенова терапия, телегама терапия, електронна терапия, неутронна терапия и др.) е използването на специален вид енергия от електромагнитно лъчение или лъчи от елементарни ядрени частици, които могат да убиват туморни клетки или да ограничават растежа и деленето им.

Някои здрави клетки, които влизат в радиационната зона, също биват увредени, но повечето от тях са в състояние да се възстановят. Туморните клетки се делят по-бързо от околните здрави клетки. Следователно радиацията им влияе по-пагубно. Именно тези различия определят ефективността на лъчетерапията при рак.

Как да се държим по време на лъчетерапия

Отговорът на тялото към лъчетерапията варира от човек до човек. Въпреки това, във всеки случай, процесът на лъчева терапия е значителна тежест за тялото. Поради това по време на лечението може да развиете чувство на умора. В тази връзка трябва да почивате повече. Лягайте си, когато почувствате необходимост.

 

Усещането обикновено изчезва 4-6 седмици след приключване на лечението. Не бива обаче да се избягва напълно физическата активност, която повишава защитните сили и устойчивостта на организма към вредни влияния. Можете да получите препоръки относно избора и дозировката на физическата активност от Вашия лекар и методист.

Странични ефекти от радиацията

Лъчевата терапия, както всеки друг вид лечение, може да бъде придружена от общи и локални (в областта на тъканното излагане на радиация) странични ефекти. Тези явления могат да бъдат остри (краткотрайни, възникват по време на лечението) и хронични (развиват се няколко седмици или дори години след края на лечението).

Страничният ефект от лъчетерапията най-често се проявява в тъкани и органи, които са били пряко изложени на радиация. Повечето от нежеланите реакции, които се развиват по време на лечението, са относително леки и се лекуват с лекарства или чрез правилно хранене. Те обикновено изчезват в рамките на три седмици след края на лъчетерапията. Много пациенти нямат никакви странични ефекти.

По време на лечението лекарят следи Вашето състояние и ефекта на радиацията върху функциите на организма. Ако по време на лечението се появят необичайни симптоми (кашлица, изпотяване, треска, необичайна болка), непременно уведомете Вашия лекар или медицинска сестра.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *