Как се умира от цироза

Как се умира от цироза?

Оценете статията: post

Цирозата на черния дроб е хронично заболяване, причинено от патологично заместване на паренхимната тъкан, от която обикновено се състои от структурата на черния дроб, с фиброзна съединителна тъкан или строма. Резултатът е нарушение на кръвообращението в органа и влошаване на функционирането му, което води до неизправности на целия организъм.

Статистически данни

Цирозата е една от най-честите причини за смърт на възраст между 30 и 60 години. Около 300 хиляди души умират от това заболяване в света всяка година, което е 14-30 случая на 100 хиляди смъртни случая.

Всяка година честотата на смъртните случаи нараства бързо, през последното десетилетие смъртността се е увеличила с 12%. Безсимптомно заболяване се среща при 12% от хората с алкохолна зависимост. В около 20% от случаите е възможно да се разбере, че човек е страдал от това заболяване едва след смъртта му.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави качамак?

Колко дълго живеят хората с диагноза цироза на черния дроб?

Отговорът е, че болестта може да има различна прогноза. Така че, ако човек преразгледа начина си на живот и се придържа към установения режим на лечение, тогава в първите етапи (когато се запази функционалността на хепацидите), преживяемостта за повече от 7 години е над 50%.

Преживяемост и смъртност – прогноза

При субкомпенсиран стадий на заболяването средната продължителност на живота е 5 години, на по-късни етапи – не повече от 40% от хората живеят дори 3 години. В повечето случаи човек умира от развитие на усложнения, които са несъвместими с живота.

В някои случаи правилната терапия ви позволява да компенсирате заболяването за доста дълъг период (до 20 години или дори повече) и да поддържате функционирането на засегнатия орган.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави пърленка?

Колко дълго живеят хората с такава диагноза зависи от навременното откриване на заболяването и избора на правилната терапия. Дори и с развит асцит, с лекарствена терапия, болният може да живее около 2 години, но ако откаже лечение, само 25-50% от броя на хората с цироза оцеляват шест месеца.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *