Как се смята ддс

Как се смята ддс?

Оценете статията: post

ДДС е косвен данък, който се начислява върху продажбите, потреблението или консумацията. Какво означава “косвен” данък? Точното определение е, че данъкът се заплаща от крайния клиент в момента на потреблението и действително данъкът е за негова сметка. За това данъкът е косвен – той се плаща не от търговеца, а от клиента. Задължението за внасяне на ДДС обаче е на търговеца, а не на клиента.

Когато клиент купи от Вас тази стока или услуга и Ви плати 12 лв. крайна цена, то Вие имате задължение да внесете разликата между платеното от Вас ДДС в размер на 1 лв. върху покупната цена и полученото от Вас ДДС в размер на 2 лв. върху крайната продажна цена. Това означава, че ще внесете 1 лв. върху добавената от Вас стойност от 5 лв., защото ще ползвате този 1лв.данъчен кредит.

За да разберете още по-добре разликата между Косвен и Пряк данък,  ще поясним един пример за пряк данък – Данък печалба. Като фирма вие ще платите този данък, САМО И ЕДИНСТВЕНО тогава, когато имате печалба. Спечелили сте 1000 лв., дължите и трябва да платите 100 лв. данък печалба. Ако сте на загуба – не дължите данък печалба.

Основната разлика между двата вида данък можем да дефинираме така: Прекият данък е резултативна величина от вашата дейност, а косвеният данък НЕ Е – потребителят плаща този вид данък при потребление на продукта/услугата, а вашето задължение като търговец е да внесете в хазната този данък.

И отновно за косвения данък – търговецът на определена стока или услуга го ВНАСЯ в бюджета, НО в действителност той се ПЛАЩА от крайния потребител. Данъкът е включен в крайната цена на стоките или услугите, или поне трябва да е включен при правилно ценообразуване. С прости думи – когато отидете да заредите гориво на бензиностанция, то вие като краен клиент плащате ДДС на търговеца, а той внася този данък в бюджета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *