Как се слага ламиниран паркет

Как се слага ламиниран паркет?

Оценете статията: post

Ламинираният паркет е популярен материал за подове в съвременния интериорен дизайн. Той е устойчив, издръжлив и лесен за почистване, като има и голям избор от цветове и стилове. Но как точно се слага ламиниран паркет? В тази статия ще ви дадем подробни инструкции и съвети за това как да инсталирате ламиниран паркет самостоятелно.

Подготовка за монтаж

Инструменти и материали

Преди да започнете монтажа, трябва да закупите необходимите инструменти и материали. Те включват:

 • Ламиниран паркет
 • Изолационна подложка
 • Лепило или замка за ламиниран паркет
 • Широка лента за залепване
 • Размери
 • Гумени моливи
 • Рязане на ламиниран паркет
 • Клещи
 • Хартиени кърпи

Подготовка на подовата повърхност

Подготовката на подовата повърхност е много важна преди инсталирането на ламиниран паркет. Трябва да проверите дали подът е прав и равен, за да можете да инсталирате ламинирания паркет правилно. Ако има неравности, трябва да ги изравните, като използвате маса за нивелиране на пода.

Инсталиране на ламиниран паркет

Стъпка 1: Подготовка на ламинирания паркет

Първата стъпка е да подготвите ламинирания паркет. Трябва да измерите стаята, за да определите колко ламиниран паркет ще ви трябва. Също така трябва да оставите около 10 мм отстояние от стената за разширение при топлинни промени.

Стъпка 2: Подложка

След като сте измерили стаята, поставете изолационната подложка на пода. Това ще помогне да се предотвратят въздушни промени и ще подобри звукоизолацията на пода.

Стъпка 3: Залепване или заключване

След като сте поставили подложката, можете да започнете да инсталирате ламинирания паркет. Тук имате две опции – да използвате лепило или да използвате замка за ламиниран паркет.

Ако използвате лепило, нанесете го на изолационната подложка с помощта на зъбчат разпределител. Поставете ламинираната дъска върху лепилото и използвайте гумени моливи, за да я захванете в правилното положение. Повторете тази процедура, докато приключите с инсталирането на цялата стая.

Ако използвате замка за ламиниран паркет, поставете ламинираната дъска върху изолационната подложка и заключете замката. Повторете тази процедура, докато приключите с инсталирането на цялата стая.

Стъпка 4: Подрязване на ламинирания паркет

След като сте инсталирали ламинирания паркет в цялата стая, трябва да го подрежете на места, където се препокрива с друга стена или предмет. Използвайте размери, за да измерите точния размер, който трябва да отрежете, и използвайте разкрояваща пила, за да го подрежете.

Стъпка 5: Поставяне на ламинирани прагове

Ако сте инсталирали ламиниран паркет върху многостайна повърхност, трябва да поставите ламинирани прагове на местата, където се препокрива с друга стая. Това ще ви помогне да създадете перфектно гладък и завършен вид на пода.

Стъпка 6: Почистване

След като сте завършили с инсталирането на ламинирания паркет, трябва да почистите всички остатъци от лепило или прах. Използвайте хартиени кърпи и прахосмукачка, за да почистите добре пода и да го направите готов за употреба.

Съвети за успешен монтаж

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите успешен монтаж на ламиниран паркет:

 • Проверете дали всички ламинирани дъски са от един и същи пакет, за да бъдат с еднакъв цвят и оттенък.
 • Не залепвайте двете страни на замката за ламиниран паркет заедно, тъй като това може да доведе до деформация на пода.
 • Оставете около 10 мм отстояние от стената за разширение при топлинни промени.
 • Не използвайте твърде много лепило, тъй като това може да доведе до неравномерност в пода.
 • Използвайте гумени моливи, за да фиксирате ламинирания паркет на мястото му.
 • Използвайте широка лента за залепване, за да защитите повърхността на ламинирания паркет при рязане.

Монтажът на ламиниран паркет може да бъде лесен и забавен процес, ако знаете какво правите. Следвайте тези стъпки и съвети, за да инсталирате ламинирания паркет правилно и да се насладите на красив и издръжлив под.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *