Как се сеят домати

Как се сеят домати?

Оценете статията: post

Искате ли да научите как се садят домати по правилния начин?

Доматите са най-популярната зеленчукова култура, която се отглежда в домашните парцели. И все пак, те са едни от най-трудните за отглеждане зеленчуци.

Отглеждането на здрави, продуктивни растения, които произвеждат изобилна реколта от вкусни сочни домати, започва, когато ги засадите в земята. Ако спазите правилно всички процедури по засаждането, ще остане удовлетворени от обраната реколта.

Не засаждайте растенията в земята твърде рано

Една от най-големите грешки при засаждането на домати е твърде ранното им засаждане в градината. Доматите са топлолюбива култура и се нуждаят от почвата да е топла от самото начало. Студената почва и ниските температури на въздуха ще спрат растежа на доматите. Освен това, това може да доведе и до куп други проблеми. Проблеми като плесен в началото на сезона и гниене на корените са странични ефекти от студената, влажна почва. За най-добър растеж изчакайте температурата на почвата да достигне 15°C. Най-важното е, не позволявайте на няколко ранни топли дни да ви подведат. Най-доброто решение е да изчакате, докато дневните температури са над 21°C, а нощните не падат под 10°C. Един от най-добрите инструменти, който може да изпозвате е почвен термометър, той ще ви покаже температурата веднага.

Всяка година сменяйте мястото за насаждане!

За да се предотвратят заболявания и да се осигури най-добрият шанс за плодородна реколта е нужно всяка година мястото им да се сменя. За най-добри резултати засаждайте доматите на едно и също място не повече от три години по ред.

Доматите изискват хранителни вещества от почвата. Те изискват големи количества азот, калций и други елементи за добър растеж. Но когато растат на едно и също място година след година, тези хранителни вещества се изчерпват.

Когато това се случи, вашите доматени растения не могат да получат енергията и силата, от които се нуждаят. Това води до по-слаб растеж, по-малко цветове и в крайна сметка по-малък добив.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *