Как се свиква Велико народно събрание

Как се свиква Велико народно събрание?

Оценете статията: post

Как се свиква Велико народно събрание – факт е, че малко българи са наистина наясно с това. Става въпрос за орган, който е предвиден в конституцията и който има за цел да разреши възникнали държавни въпроси от различно естество.

Тази практика не е честа. Фактите говорят, че последният път, когато това се е случило, е било още в далечната 1990 година. Тогава, на 10 юли, е била приета Конституция, която действа и до този момент.

Но нека да отговорим на въпросите, които неизменно възникват – във връзка с какви решения се свиква Велико народно събрание?

В правомощията на Великото народно събрание влизат важни държавни дела – например, както вече споменахме, приемане или видоизменяне на Българската конституция. Третират се въпроси като развитието на социално-икономическите отношения, правата и свободите на гражданите, както и се поставят основни принципи, които да бъдат водещи за управляващите, упоменават се техните правомощия и други. Можем да припомним също, че именно чрез свикването на Велико народно събрание, в настоящата Конституция е залегнал принципът на свободна стопанска инициатива и неприкосновеност на частната собственост. За сведение, по времето на управление на Тодор Живков, това не е било така.

Колкото до самата процедура, то ето как точно се свиква Велико народно събрание.

Необходимият брой депутати е 400. Както сами може да забележите, този брой е различен от броя на депутатите в постоянно действащото Народно събрание, където те са 240. Идеята на повишеният брой депутати е при решенията да се даде възможност за изразяване на повече гледни точки, така че, в крайна сметка да се вземе наистина най-доброто решение.

Колкото до свикването на Велико народно събрание за промяна на настоящата Конституция, необходимо е желанието за това да е заявено минимум от 120 действащи депутата или от държавния глава. Важно условие е и да има готов ĸoнcтитyциoнен проект. При наличие на тези условия, Народното събрание следва да обърне внимание на искането и да се произнесе, като това не бива да се случва по-късно от 5 месеца от внасяне на искането.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *