Как се сваля високо кръвно

Как се сваля високо кръвно?

Оценете статията: post

Как се сваля високо кръвно налягане у дома? Стабилното високо кръвно налягане е патологично състояние, показващо развитието на опасно заболяване – хипертония. Артериалната хипертония е най-честото заболяване в света. Без навременно лечение хипертонията причинява усложнения като заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбречна недостатъчност и загуба на зрение. Значението на високото кръвно налягане като рисков фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания нараства с възрастта.

Нормални стойности на кръвното налягане

Движението на кръвта през затворената кръвоносна система е съвместна работа на сърцето и кръвоносните съдове. Има два показателя на кръвното налягане: Систоличното (горно) налягане се образува в периода на свиване на миокарда, когато кръвта от лявата камера се освобождава в съдовото легло. Диастоличното налягане се поддържа в съдовете по време на диастолната фаза – периодът на отпускане на сърцето след свиване. Единицата за измерване на кръвното налягане се приема като милиметър живак (mm Hg). Това се дължи на факта, че първият апарат за измерване на кръвно налягане е с живак, а резултатът се определя от нивото на живачната колона. Международната асоциация по кардиология е определила за нормално кръвно налягане не по-високо от 130/80 mm Hg. При здрав човек кръвното налягане се променя през деня под въздействието на външни и вътрешни фактори: физическа активност, стресови ситуации. Това е нормална адаптивна реакция. Тялото има механизми на нервна и хуморална регулация, които връщат кръвното налягане до първоначалното му ниво след прекратяване на действието на провокиращите фактори.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се садят картофи?

Какво налягане се счита за високо

Провокиращите фактори, които причиняват повишаване на кръвното налягане, включват:

 • В млада възраст: пушене, пристрастяване към алкохол, употреба на наркотици, вродена аномалия на бъбречните съдове, вегетативно-съдова дистония, патология на надбъбречните жлези, хипофизната жлеза.
 • С възрастта ролята на затлъстяването, ендокринните патологии (захарен диабет, хипертиреоидизъм), заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците, при жените – хормонален дисбаланс в менопаузата, невропсихично претоварване увеличават риска от развитието на хипертония.
 • В напреднала и старческа възраст атеросклеротичните съдови промени излизат на преден план. Артериалната хипертония се диагностицира, когато нивото на систоличното и диастоличното налягане е равно или надвишава 140/90 mm Hg.

Начини за намаляване на кръвното налягане за дълго време

В началните етапи на хипертония се използва предписването на терапия с нелекарствени методи, свързани с промяна в начина на живот на пациента като например:

 • да се ​​откаже от пушенето. Тютюнопушенето е признато за един от основните рискови фактори за развитието на артериална хипертония. Една пушена цигара води до рязко повишаване на кръвното налягане, увеличаване на сърдечната честота.
 • нормализиране на телесното тегло. Многобройни проучвания показват, че загубата на тегло с наднормено тегло или затлъстяване води до стабилизиране на кръвното налягане.
 • укрепване на физическата активност. Препоръчват се редовни динамични физически упражнения на въздух за 50-40 минути поне 4 пъти седмично.
 • намаляване на приема на сол до 5 g / ден.
 • ограничаване на приема на алкохол.
 • спазване на режима на работа и почивка.
 • балансирана диета.
 • увеличаване на дела на диетата с растителни храни, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.
ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави тест за бременност?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *