Как се сади авокадо

Как се сади авокадо?

Оценете статията: post

За да отгледате дърво у дома, първо трябва да намерите узрял плод, подходяща саксия, в която да покълне семе, както и уединено място, където да поставите кълна. Саксията за самото растение и почвата могат да бъдат приготвени след 2-3 седмици.

И така, нека да разберем как да отглеждаме авокадо? Като начало разрязваме зрелия плод на две половини, така че в едната да остане костилката. Пулпът може да се яде, а семето трябва да се отстрани с кърпа.

Костилката на това растение има много хлъзгава повърхност. За удобен процес на почистване се препоръчва да го изплакнете в топла вода и да го избършете старателно с кърпа . Важно условие за успешното засаждане на авокадото е пълното отсъствие на пулп върху костилката. Ако не се почисти напълно, тогава ще започне да се развива мухъл.

За да улесните премахването на защитния слой, можете да използвате острие или нож. Ако пропуснете тази стъпка и засадите необелена семка, авокадото ще расте, но много по-бавно.

За да отгледат кълнове от семена, специалистите използват два метода. Единият е класическият метод, наречен затворено покълване. За него трябва да подготвите самата костилка, контейнер с дупки на дъното, дренажен слой и малко плодородна почва. Изсипете дренаж в саксията, а върху него – малко количество почва. Поставяме костилката така че тъпият край да гледа надолу. Задълбочаваме го с 2 сантиметра. Ако се грижите правилно за семето, след около месец то ще поникне.

И вторият е методът на открито покълване. Не е трудно за изпълнение, но е много по-интересно да го гледате. За да отгледате дърво по този начин, изпълнете следните стъпки:

Върху семето правим 3-4 дупки, като го разпределяме равномерно по обиколката в най-широката му част.

В тях инсталираме кибрит или клечки за зъби, които ще служат като опори.

Прехвърляме структурата в чаша вода. Водата винаги трябва да е толкова, така че костилката да е наполовина във водата. И опорите трябва да са разположени по краищата на стъклото, поддържайки теглото на семето.

След около месец семето ще се разпука и ще пусне първи корен, а след известно време ще се появи кълн.

Най-добре е да използвате прозрачен съд за този метод, защото е по-лесно да контролирате процеса на покълване. Когато кълновете се събудят, горната част на семето ще изсъхне, а долната част ще набъбне, давайки пукнатини и корени.

Веднъж на всеки 4-5 дни водата трябва да се сменя и съдът да се изплаква. Колко бързо ще расте авокадото зависи от времето на годината и условията, в които се намира.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *