Обичате манго, но винаги се затруднявате с отварянето му – сега ще ви покажем как се реже манго. Първо измийте мангото. Дръжте мангото под хладка течаща вода и го разтривайте внимателно с ръце.
Можете да използвате чиста четка, за да изтъркате повърхността на мангото, но това не е необходимо, тъй като кората от манго не е годна за консумация. Поставете мангото върху стабилна дъска за рязане. Поставете мангото изправено върху дъската за рязане, като държите плода с недоминиращата си ръка. Ще режете мангото вертикално отгоре надолу. Вземете назъбен нож в доминиращата си ръка.
Използвайте назъбен нож, за да нарежете мангото на три части. Вътре в мангото в самия център има плоска костилка, не можете да я прорежете. Мангото има овална форма и когато разрежете мангото на три парчета, ще отрежете две успоредни парчета от двете страни на ямката, като се стремите да се образуват парчетата с дебелина около 2 см. Най-дебелите краища на манго се наричат „бузи“.
Когато режете мангото, опитайте се да запазите възможно най-много от т.нар. бузи, тъй като това е годната за консумация част от плода. Трябва да имате три парчета: два парчета с по-голямата част от пулпата и едно средно парче с костилката. Изрежете бузите на мангото като използвайте нож, за да правите разфасовката по протежение на двете бузи.
Всеки разрез трябва да е на 1 см един от друг, не прорязвайте кожата. Натиснете долната част на мангото, за да изтласкате месото. Парчетата манго ще останат обърнати навътре, за да приличат на гърба на таралеж, поради което и този метод се нарича „метод на таралежа“. Вече сте готови да отлепите по-голямата част от манговата кора. Отстранете сегментите от целулозата с малка белачка за плодове. Сега можете да отрежете кожата на плода с нож и да сервирате мангото.
Внимавайте, кожата на мангото е достатъчно тънка, ако я прорежете невнимателно, можете да се порежете. Понякога, ако мангото е много узряло, можете просто да отлепите сегментите на пулпата от кожата с ръце. Някои хора предпочитат да ядат манго направо от кората!