Как се разтваря желатина

Как се разтваря желатина?

Оценете статията: post

Желатинът е в основата на кремообразни десерти, включително студени чийзкейкове. Въпреки това, не трябва да се забравя използването му в солени ястия, като месо и зеленчуци и рибни желета. Как да разтворим желатина, така че времето и енергията, изразходвани за приготвяне на желаните вкусотии, да не бъдат загубени? Има няколко трудни правила, които трябва да следвате.

Хранителен желатин – подготовка и пропорции

Най-разпространеният и универсален желатин е под формата на фин прах. Но нека това не ви заблуждава – неправилно приготвеният желатин може да причини появата на нежелани бучки в крема. Когато става въпрос за пропорциите и начина на разтваряне на желатина, препоръчваме да се придържате към инструкциите на производителя, които можете да намерите на опаковка. Много зависи и от количеството крем или грамаж, от който се нуждаете. Ще използвате по-малко ядлив желатин за украса на кексчета, ще ви трябва много повече, за да приготвите например еврейски шаран. Например, за приготвянето на 1,5 л желе са необходими 20 г желатин.

Желатин – как се прави?

Желатинът на прах се поставя най-добре в купа или ниска чаша и се накисва в малко количество хладка вода. Няколко супени лъжици са достатъчни – колкото желатинът да е напълно потопен.

Оставете настрана за 10-12 минути, за да набъбне.

Следващата стъпка е да загреете желатина. Можете да го направите в микровълнова фурна или в тенджера директно на котлона. Особено препоръчваме приготвянето на желатин на водна баня. Това ще позволи постепенно нагряване без внезапни температурни колебания. Не може да се вари, тъй като ще загуби желиращите си свойства.

Продуктът е готов за по-нататъшни кулинарни дейности. Не се колебайте да го използвате, защото охладеният желатин няма да се разнесе добре.

Как да разтворя желатина за бита сметана?

Общоприето е, че желатинът и съставките, с които искаме да го комбинираме, трябва да имат сходна температура. Изключение прави сметаната, която трябва да се разбие веднага след изваждане от хладилника. Как да се справим с него и как да разтворим желатина, така че кремът да стане идеално гладък?

Сложете супена лъжица разбита сметана в съд с желатин и разбъркайте добре.

Повторете тази операция и обърнете специално внимание дали съставките са добре смесени.

Така приготвеният желатин може да се добавя на малки порции към разбитата сметана, като се разбърква през цялото време.

Сложете крем крема в хладилника – най-добре за една нощ.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *