Разреждането се извършва чрез смесване на дестилирана вода. Смесването на двете течности се извършва по точно определен принцип, като в този случай, за да се определи точно какъв процент алкохол трябва да съдържа, могат да се използват таблици, които дават препоръчителните стойности на силата на плодовите ракии.
Спиртомерите могат да бъдат класически и специализирани. За такава измервателна процедура можем да използваме всякакви съдове, както и професионални, специализирани чаши. В тях се налива определено количество напитка, след което измерването става много лесно. Такива референтни градове, т. е. алкохоломери, показват на скалата колко градуса, т. е. градуси има ракията .
Има и специализирани дрегери, които се използват за по-прецизно измерване. Те съдържат и термометър, който показва температурата на алкохола. При различни температури разтворът се държи различно, така че показва различен процент алкохол. Ето защо термометрите на такива измервателни уреди са много важни.
Ракия по ваш вкус
Можете да закупите и редукционна таблица , с помощта на която ще знаете реалното състояние на вашата ракия. Тогава лесно ще можете да я разредите до процентното съдържание на алкохол, което ви подхожда най-добре. След това такава ракия трябва да се налее в стъклени съдове или дървени бъчви.
При бутилиране ракията в бутилки и балони може да се затваря с класически тапи, които се прилепват напълно и херметически. Разбира се, можете да използвате и по-добър вариант, които са коркови тапи, които позволяват изтичането на газове. С тяхна помощ напитката ще може да „диша“. Има различни видове такива крепежни елементи. Големите се използват за бутилки от няколко десетки литра, а има и малки, пластмасови, които се използват за затваряне на литрови бутилки .
Процентното съдържание на алкохол в ракията обаче не е единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание при производството на тази популярна, традиционна, алкохолна напитка. За да се получи качествена ракия има много изисквания и всички те трябва да бъдат спазени.