Как се проверява глоба за винетка

Как се проверява глоба за винетка?

Оценете статията: post

Шофьорите и собствениците на моторни превозни средства могат да проверят дали имат  електронни фишове за неплатени пътни такси е-винетка или тол на сайта www.bgtoll.bg. Само чрез натискане на бутона „Проверка за нарушения“,  системата  предоставя информация за съставени електронни фишове, актове за установяване на административно нарушение и информация за платени компенсаторни такси.

При преминаване през камерите на тол системата на автомобил без платена пътна такса нарушението се заснема от камерите на електронната системата за пътно таксуване. До 23:59 ч. в деня на установяването му служители в Центъра за верификация на нарушенията сверяват постъпилите данни, за да се изключи възможността за некоректно издадени електронни фишове. Проверява се дали категорията на превозното средство и неговият регистрационен номер са правилно разпознати от системата, след което нарушението се регистрира и вече е видимо за проверка в системата.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се работи с бутер тесто?

Справката може да са направи по регистрационния номер на автомобила и ЕГН на собственика на превозното средство или ЕИК, ако автомобилът е регистриран чрез юридическо лице. Проверка е възможна и по номера на връчения електронен фиш като се посочи ЕГН или ЕИК на собственика.

При установено нарушение системата показва датата и часа на извършването му, регистрационния номер на превозното средство, както и стойността на компенсаторната такса, която собственикът може да заплати, за да не бъде санкциониран с по-голяма глоба. Системата дава информация и за точното местоположение на камерата, регистрирала нарушението.

Статусът на нарушението може да бъде „постъпило“, когато данните са въведени в електронната системата; „в процес на обработка“ за електронен фиш; „връчен електронен фиш“ и „платена компенсаторна такса“.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се пише философско есе?

Молбата за анулиране на електронния фиш се подава до председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той уведомява лицето, поискало анулирането, в 7-дневен срок от датата на анулирането или от датата на отказа за анулиране на електронния фиш. Във втория случай жалбоподателят може да обжалва решението в 14-дневен срок по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *