Как се приема витамин д

Как се приема витамин д?

Оценете статията: post

Хората, които по работа или по други причини трябва да прекарват по-голямата част от деня на закрито, може да страдат от дефицит на витамин Д. Ето защо те се нуждаят от добавка.

Витамин D изпълнява до шестдесет различни функции в нашето тяло. Той служи не само за фиксиране на калция в костите , но и за поддържане на имунната система в добро състояние.

Достатъчният прием предпазва от алергии, грип, автоимунни заболявания, рак и др. Недостигът е свързан и с безсъние, липса на концентрация, апатия, мигрена, хронична болка и фибромиалгия.

ОТ КОЛКО ВИТАМИН Д СЕ НУЖДАЕТЕ?

Според изследвания оптималните нива на този метаболит трябва да бъдат между 40-70 ng/ml. Има много хора, дори в някой слънчеви страни, които не ги достигат.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се правят макарони?

За да се насладите на целия необходим витамин Д, е необходимо да синтезирате около 15 000 IU в кожата, като се излагате на слънчевите лъчи ежедневно без защита за 20 до 60 минути в зависимост от времето на деня, сезона на годината, географската ширина в тази, в която живеем, вида на кожата и изложената повърхност на тялото.

Дозата може да се допълва с храни, съдържащи витамин Д и при необходимост с добавка.

КАКВА Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНАТА ДОЗА ЗА ДОБАВКА С ВИТАМИН Д?

Все още има хора, които допълват с 800 IU на ден от страх от предполагаема токсичност над тази доза. В повечето случаи е напълно недостатъчно. Установено е, че до 10 000 IU на ден могат да бъдат допълвани при хора с тежък дефицит на този витамин без риск от токсичност.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави кашкавал?

Най-физиологичният начин за приемане на добавка с витамин Д е ежедневно сутрин, когато тялото е най-добре подготвено да синтезира и използва витамина.

Приемането му с малко масло или по време на основно хранене е важно, тъй като витамин Д е липоразтворим, т.е. разтваря се в мазнини. Само по този начин може да се гарантира правилна абсорбция на чревно ниво.

Добре  е да се правят кръвни изследвания на всеки 3 месеца, за да се следи правилно ефектът от добавките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *