Как се прехвърля втората пенсия към НОИ

Как се прехвърля втората пенсия към НОИ?

Оценете статията: post

За да направите това е необходимо да подадете заявление в желания фонд – в офис на дружеството, чрез осигурителен посредник или по електронен път. Имате възможност да преместите вашата индивидуална партида от един пенсионен фонд в друг. Промяната не се заплаща. Необходимо условие е да е изминала една година от:

 

  • Подписване на първи осигурителен договор
  • Възобновяване на осигуряването в пенсионен фонд;
  • Предишно прехвърляне от фонд в друг съответен такъв

 

Дали да заложим само на една или две пенсии? Много хора се питат това във връзка с втория стълб на пенсионната система.

При огласяване на последните данни прави впечатление, че нищожна част от хората искат да получават дългосрочно втора пенсия. В болшинството от случаите се предпочита парите да бъдат изплатени до три години, а има и такива, които напълно са се отказали от възможността да получат допълнителните пари.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави катък?

Идеята за втория стълб на пенсионната система датира от 2002 година, което като срок е горе-долу половината от конвенционалната фаза на натрупване на спестявания в този стълб.

Промените в закона, чиято цел бе да се регламентира получаването на втора пенсия, бяха приети трудно в началото на миналата година.

Оказа се, обаче, че пенсионерите предпочитат сумите да им бъдат изплатени веднага, а не да се разсрочват на вноски през годините.

В същото време парламента реши, че пенсията до живот следва да бъде предложена в три вариации – такава, без допълнителни условия, като пожизнена с период на изплащане 2-10 години или разсрочено изплащане на парите до някакъв период от време, избран от самия пенсионер. Различните варианти имат и различни последствия, когато става въпрос за наследяване, при смърт на титуляра.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се пръскат доматите с йод?

Ето и равносметката при анализите – 50-60% от първите кохорти пенсионери ще получат разсрочено плащане вместо пенсия, 20% ще вземат еднократно плащане, поради прекалено ниски натрупвания, и 20-30% ще получат пожизнена пенсия.

Тези пенсионери, които имат най-малко събрани средства по партидите – размер под три минимални пенсии, имат право единствено на еднократно изплащане. Става въпрос за общо 130 души към края на 2021 г. , на които в края на 2021 са им били платени по 471 лв.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *