Какво може да бъде по-лесно от готвенето на спагети нека разберем точно как се правят спагети? Както при всяко ястие, пастата има своя собствена технология за готвене, която е изпитана не от години, а от векове. Предлагам да ви научим стъпка по стъпка как да готвите спагети в тенджера.
Как да готвя правилно спагети
Поетапна подготовка
Стандартната опаковка тежи около 400 g и е предназначена за четирима. Ще разгледаме как да приготвим две порции, които могат да бъдат в основата на романтична вечеря. Ако имате нужда от по-малко или повече, трябва пропорционално да разделите или умножите всички съставки. Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете подходящия съд, в който ще готвите пастата. Разбира се, мнозина веднага ще попитат колко е важно това. Смеем да ви уверим, че е най-важният въпрос. Сега нека поговорим за водата. Първо, тя трябва да бъде изключително пречистена – филтрирана или бутилирана. Почитателите на вкусната храна едва ли ще харесат вкуса на пастата, приготвена с вода от чешмата. И второ, нейното количество се взема в размер на 1 литър на всеки 100 г. Именно в този обем течност тестените изделия не си пречат и не залепват. И най-важното, те не се готвят в паста от нишесте, което задължително ще излезе от тях по време на процеса на готвене. Когато водата започне да кипи, добавете 20 г сол. Това е около една супена лъжица. Това действие също има правилното съотношение – на 100 г продукти са необходими 10 г сол. Ако това ви се струва твърде много, тогава, разбира се, можете да посолите по ваш вкус. Както се казва, недосолената храна на масата е по-добра от пресолената. И добавянето на сол винаги е по-лесно, отколкото премахването на излишната .Накрая, нека да преминем към решаващия момент. Вземете половин опаковка или 200 г спагети и ги пуснете във врящата вода. Не се притеснявайте, че част от тях се показва, след няколко секунди те ще започнат да омекват и да потъват. За да им помогнете, разбъркайте ги и ги бутнете с дървена шпатула или обикновена лъжица.
Колко минути да готвите спагетите в тенджерата?
Тук има две възможности, но основното и за двете е, че те трябва да се бъркат на всеки две минути. Ако планирате да ги сервирате веднага като гарнитура, тогава около 10 минути. Ако те са приготвени предварително и ще бъдат в тенджера известно време или по-късно искате да ги задушите със сос или да се пекат във фурната, тогава 7-8 минути са достатъчни. За идеалното състояние на всяка паста се счита фазата ал денте. Тоест мека еластична отвън и леко плътна отвътре, но в никакъв случай не хрупкава.