Обичате ли да си похапвате люто? А питате ли се как се правят печени, люти чушки в буркани? Напоследък все по-често се връщаме назад във времето, когато нашите баби са приготвяли зимнината и още по-често си задаваме въпросите, кое, как се прави. Днес ще разкрием няколко рецепти за печени люти чушки, и ще ви разкажем как да ги затворите в буркани, така че зимата да им се радвате и да ги похапвате с удоволствие. Ще ви представим две изпитани рецепти, как да приготвите тез вкусни чушки.
Печени люти чушки в буркан
Първо започваме с почистване на чушките, махате съвсем малко от дръжките. След това ги опечете на тиган, скара, или огън, но внимавайте да не ги изгорите. Пригответе си чисти и сухи буркани. Големината я избирате вие. Обикновено лютите чушки се затварят в малки бурканчета. След като вече сте опекли вашите чушлета е време да преминете към тяхното по-нататъшно приготвяне. Ще са ви необходими следните продукти:
- Чесън
- Оцет
- Олио
- Магданоз
- Сол
Чушките се пълнят в буркана, още докато са топли. Започвате да редувате чушки, сол, чесън, магданоз. След като бурканът ви се напълни наливате оцет и накрая малко олио. Отново сложете магданоз отгоре. Накрая затворете бурканчето с капачка и оставете да престои няколко дни. След това вашите печени, люти чушки са готови за консумация.
печени люти чушки в буркан – втори вид
пропорции за 1 буркан (компотен буркан)
- чушки
- оцет – 22 с. л.
- захар – 6 с. л.
- сол – 1 с. л.
- чесън
Отново е необходимо чушките да се почистят и изпекат. След това на дъното на буркана сложете определеното количество оцет, сол и захар. Напълнете буркана с чушки и ги притиснете, така че да бъдат плътно наредени и оцета да успее да ги покрие на цяло. Най-отгоре сложете чесъна, който сте настъргали или минали през преса. Накрая сложете капачка и обърнете веднага надолу, за да може да се вакуумира.