По принцип мекиците са малки пържени сладкиши, направени от просто тесто с мая във вода, поръсени с пудра захар. Нека ви разкажем как се правят мекици.
Много хора искат бързо и лесно да приготвят нещо за чай или просто да похапнат. Разбира се, във всяка национална кухня има повече от едно такова ястие. Но несъмнено една от традиционните български рецепти е най -добрият изход от тази ситуация. Мекиците донякъде напомнят за пай, само че с различно тесто. Това е бързо, лесно, удобно. Буквално час – и сте готови. Сега нека се спрем на самата рецепта за това как се прави мекици.
Това е рецепта за класически мекици:
И така, имаме нужда от:
– готово тесто
– растително масло за пържене
За мекици с пълнеж (за 8 бр.):
– 200 г сирене
– 1 яйце
За класически мекици:
– пудра захар за поръсване
От едно тесто, получиавате 8 мекици без пълнеж и 8 с пълнеж.
Приготвяне:
Вземете половината тесто, разделете го на 8 части, разточете всяка на кръг с диаметър около 10 см (можете да направите кръг с ръце) и запържете в сгорещено олио до златисто кафяво. Разстиламе го върху салфетка, за да подреждаме излишната мазнина. Поръсете горещите мекици с пудра захар и сте готови.
За мекиците с пълнеж, леко разбийте 1 яйце и накълцайте сиренето в него, разбъркайте и пълнежът е готов. Отново разделяме половината от на тестото на 8 части, разточваме го на кръгчета с диагонал 10 см, разстиламе плънката в центъра, прищипваме краищата и отново ги притискаме с вилица.
Загрейте тигана предварително, добавете растително масло и след това запържете всяка порция до златисто кафяво. Сложете салфетка, за да се отцеди излишната мазнина и сте готови! Можете да ги сервирате на семейството и приятелите си.
На вкус можете да добавите черен пипер или всякакви други подправки по ваш вкус. Добър апетит! Но не забравяйте да спазвате предпазните мерки при работа с електрически уреди, режещи предмети, както и санитарните стандарти по време на готвене.