Как се правят мекици

Как се правят мекици?

Оценете статията: post

По принцип мекиците са малки пържени сладкиши, направени от просто тесто с мая във вода, поръсени с пудра захар. Нека ви разкажем как се правят мекици.

Много хора искат бързо и лесно да приготвят нещо за чай или просто да похапнат. Разбира се, във всяка национална кухня има повече от едно такова ястие. Но несъмнено една от традиционните български рецепти е най -добрият изход от тази ситуация. Мекиците  донякъде напомнят за пай, само че с различно тесто. Това е бързо, лесно, удобно. Буквално час – и сте готови. Сега нека се спрем на самата рецепта за това как се прави мекици.

Това е рецепта за класически мекици:

И така, имаме нужда от:

– готово тесто

– растително масло за пържене

За мекици с пълнеж (за 8 бр.):

– 200 г сирене

– 1 яйце

За класически мекици:

– пудра захар за поръсване

От едно тесто, получиавате 8 мекици без пълнеж и 8 с пълнеж.

Приготвяне:

Вземете половината тесто, разделете го на 8 части, разточете всяка на кръг с диаметър около 10 см (можете да направите кръг с ръце) и запържете в сгорещено олио до златисто кафяво. Разстиламе го върху салфетка, за да подреждаме излишната мазнина. Поръсете горещите мекици с пудра захар и сте готови.

За мекиците с пълнеж, леко разбийте 1 яйце и накълцайте сиренето в него, разбъркайте и пълнежът е готов. Отново разделяме половината от на тестото на 8 части, разточваме го на кръгчета с диагонал 10 см, разстиламе плънката в центъра, прищипваме краищата и отново ги притискаме с вилица.

Загрейте тигана предварително, добавете растително масло и след това запържете всяка порция до златисто кафяво. Сложете салфетка, за да се отцеди излишната мазнина и сте готови! Можете да ги сервирате на семейството и приятелите си.

На вкус можете да добавите черен пипер или всякакви други подправки по ваш вкус. Добър апетит! Но не забравяйте да спазвате предпазните мерки при работа с електрически уреди, режещи предмети, както и санитарните стандарти по време на готвене.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *