Как се правят мартеници

Как се правят мартеници?

Оценете статията: post

Март, денят на пролетното равноденствие, е моментът да се направят мартенички. Този народен славянски амулет има и други имена: мартеница, мартиница, баба Марта и др. Но това, което ги обединява, е, че те задължително са направени от червени и бели нишки и винаги по двойки. Нека разберем как се правят мартеници.

Едната нишка символизира зимата, втората – лятото. А двуцветното усукано въже ги свързва заедно, символизирайки прехода от едно към друго. Всъщност през март, в деня на пролетното равноденствие, зимата се среща с лятото, а денят и нощта са равни. И тогава към символиката е добавена символиката на половете: бялото символизира мъжкия принцип (сила, чистота), червеното – женското (цветът на кръвта, раждането).

В България амулет, изработен от червени и бели конци на връв, се нарича „мартеница“ и се прави на празника на Мартеницата на 1 март. Куклите дори имат свои собствени имена: Пижо и Пенда. Такива амулети се носят на дрехи, вързани на китката, на колана, на клоните на цъфтящи овощни дървета. Нека видим как се прави мартеничка:

ВИЖ ОЩЕ:  Как се опакова подарък?

За направата на мартеница са необходими бели и червени нишки. Белият цвят символизира мъжествеността, силата, слънцето, чистотата. Червено – женско, кръв, здраве, раждане. Процесът на създаване на такъв талисман също е много лесен, така че можете да научите децата си как се правят мартенички.

Ще подготвим материали:

 • прежда (червена, бяла);
 • нишки от съответните цветове;
 • парче картон 7х10 см.

Както можете да видите, подготовката на материали отнема много малко време. Няма да се налага да ходите в магазин за текстил, за да пазарувате, защото мартеничката е направен от конци, без да се използва плат.

 • Като начало избираме коя мартеничка ще направим първа – червената или бялата. Няма голяма разлика, защото и двете фигури ще бъдат направени по една и съща технология. След това навийте конеца по дължината на картона.
 • Ще трябва да го навиете на око, така че определете момента, в който трябва да спрете. Вземете краищата нагоре, прекарвайки ги под навитата нишка, завържете.
 • Изрежете равномерно долната гънка. Сега сгъваме детайла наполовина и оформяме главата. Тя трябва да изглежда кръгла, като топка. Не изрязвайте нишките, идващи от главата напълно.
 • Оставяме настрана детайла и започваме да навиваме конеца по ширината на картона. Също на око, но така че ръцете да са по-тесни от тялото.
 • Отново изрежете дъното на детайла. Но не е нужно да го сгъвате наполовина. Вместо това изравняваме и връзваме с низове, отстъпвайки от ръбовете около сантиметър.
 • Бутаме първия детайл към нас и след това повдигаме тъканта, идваща от главата. Бутаме дръжките между две „пискюли“ с конец, спускаме нишките.
 • Както в третия параграф, отново връзваме нишките по тялото. Но сега ще фиксираме по този начин не главата, а ръцете.
 • Преминавайки отново през всички точки, направете второто. След това ги закрепете заедно, като завържете нишките в косичка от главите на куклите. Мартениците са готови! Можете да прикрепите кукли към дрехите като талисман или да подарите на близък човек.
ВИЖ ОЩЕ:  Как се гледа орхидея?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *