Как се правят бебета

Как се правят бебета?

Оценете статията: post

Как се правят бебета – процеса започва със сливането на две полови клетки, мъжки и женски, които носят генетична информация. Това сливане се нарича оплождане и е сложен процес, който лекарите и учените изучават. След сливането се образува оплодена клетка. Това е началният етап на бременността, при който оплодената клетка се дели, трансформира я в ембрион и по -нататъшно формиране на плода.

Но първо се появява зигота – клетка, която при нормални обстоятелства комбинира 46 хромозоми, съдържащи генетичната информация на родителите. Именно на този етап се формира пола на ембриона, но той може да бъде разпознат едва след няколко месеца. Но ако „срещата“ не се е случила, а яйцеклетката е останала без оплождане, тя просто умира и жената има менструация.

Как се прави бебе, какъв е процеса:

Преди да се зачене дете в тялото на майката, в яйчниците на жената трябва да узрее пълноценна яйцеклетка. Този процес отнема около две седмици и завършва с овулация. След разкъсването на фоликула, зрялата женска репродуктивна клетка, която има кръгла форма и прилича на жълтък на яйце, се улавя от фалопиевата тръба.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави окачен таван?

Самото яйце не знае как да се движи – ворсинките на фалопиевата тръба му помагат да се движи. В същото време сперматозоидите се движат в обратна посока, чийто път преминава от гениталния тракт на жената през матката в маточните тръби. Ако „срещата“ настъпи при благоприятни обстоятелства, настъпва зачеването на детето. Това става възможно, когато следните фактори съвпадат:

  • По времето, когато сперматозоидите навлизат във фалопиевата тръба, яйцеклетката все още е жизнеспособна. Продължителността на живота на женската репродуктивна клетка е 12-24 часа (поради тази причина най-благоприятните дни за зачеване на дете са периодът на овулация).
  • Сперматозоидите трябва да „стигнат“ до яйцеклетката. Предвид малкия им размер, те трябва да изминат огромно разстояние за много кратко време. И сред сперматозоидите не всички се движат по правилния начин (напред), имат достатъчна продължителност на живота и са в състояние да проникнат в яйцеклетката (за да заченат дете).
  • Клетката на сперматозоидите, достигайки яйцеклетката, се свързва с нейната мембрана, използвайки специални рецептори. След това в главата на сперматозоида се пука специален балон (акрозома), който разтваря черупката на яйцеклетката и прониква вътре. Много сперматозоиди обаче не разпознават яйцеклетката и тази реакция не се осъществява. А при някои сперматозоиди, напротив, тази реакция протича спонтанно, преди да се срещне с яйцеклетката.
  • След сливането на спермата и яйцеклетката се образува зигота и се извършва първото делене на клетките, което отнема от 6 до 12 часа. По -нататъшното разделяне води до растежа на зиготата и увеличаването й по размер.
  • Плодът бавно се движи по фалопиевата тръба към матката и при липса на пречки достига целта и прониква в разхлабената и подготвена стена на матката.
ВИЖ ОЩЕ:  Как се разпознават признаците на диабет: Ръководство за ранно откриване

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *