Как се прави шкембе чорба

Как се прави шкембе чорба?

Оценете статията: post

Въпреки факта, че шкембето е доста трудно за приготвяне, то стана популярно в много кухни по света. Нека ви разкажем малко за това как се прави шкембе чорба.

Описание на готвенето:

Шкембето е богато на протеини и витамини от група В, които са в по -голямо изобилие в търбуха, отколкото в месото. Освен това в него има малко мазнини. Можете да си купите обелено шкембе в магазина.

Съставки:

  • Телешко шкембе – 1 килограм
  • Лук – 1 глава (голям)
  • Моркови – 1 брой
  • Корен от целина – 1 брой
  • Чесън – 4-5 скилидки
  • Картофи – 3-4 броя
  • Доматена паста – 2 супени лъжици
  • Растително масло – 2-3 чл. лъжици
  • Брашно – 1 супена лъжица
  • Риган – 1 чаена лъжичка
  • Смес от пипер – 1/2 чаена лъжичка

Начин на приготвяне:

Нарежете измитото шкембе на големи парчета, покрийте със студена вода, оставете  го да заври и гответе за 10 минути. Изцедете, изплакнете шкембето и напълнете съда отново с прясна вода. Оставете да заври, отстранете пяната и добавете подправките. Гответе като обикновен бульон, докато шкембето омекне. Извадете шкембето, охладете леко и нарежете на ивици.

Прецедете бульона и в тенджера запържете шкембето в олио до златисто кафяво. Добавете нарязания лук и задушете заедно, докато лукът се позлати. Добавете моркови и целина, нарязани на тънки ивици и леко задушете. Поръсете шкембето с брашно и разбъркайте. Добавете доматено пюре и загрейте още няколко минути.

Изсипете чаша бульон и оставете да къкри шкембето за 10 минути. Оставете бульона да заври, подправете със сол на вкус и добавете картофите на кубчета. Гответе, докато картофите почти са готови. Потопете задушеното шкембе в супата и го оставете да заври. Към супата добавете майоран, смес от черен пипер и счукан чесън. Разбъркайте и изключете котлона. Оставете супата да престои, покрита, за 15-20 минути. Сервирайте шкембе чорбата гореща с пресен хляб, подправена със заквасена сметана и поръсете с билки. Добър апетит!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *