Въпреки факта, че шкембето е доста трудно за приготвяне, то стана популярно в много кухни по света. Нека ви разкажем малко за това как се прави шкембе чорба.
Описание на готвенето:
Шкембето е богато на протеини и витамини от група В, които са в по -голямо изобилие в търбуха, отколкото в месото. Освен това в него има малко мазнини. Можете да си купите обелено шкембе в магазина.
Съставки:
- Телешко шкембе – 1 килограм
- Лук – 1 глава (голям)
- Моркови – 1 брой
- Корен от целина – 1 брой
- Чесън – 4-5 скилидки
- Картофи – 3-4 броя
- Доматена паста – 2 супени лъжици
- Растително масло – 2-3 чл. лъжици
- Брашно – 1 супена лъжица
- Риган – 1 чаена лъжичка
- Смес от пипер – 1/2 чаена лъжичка
Начин на приготвяне:
Нарежете измитото шкембе на големи парчета, покрийте със студена вода, оставете го да заври и гответе за 10 минути. Изцедете, изплакнете шкембето и напълнете съда отново с прясна вода. Оставете да заври, отстранете пяната и добавете подправките. Гответе като обикновен бульон, докато шкембето омекне. Извадете шкембето, охладете леко и нарежете на ивици.
Прецедете бульона и в тенджера запържете шкембето в олио до златисто кафяво. Добавете нарязания лук и задушете заедно, докато лукът се позлати. Добавете моркови и целина, нарязани на тънки ивици и леко задушете. Поръсете шкембето с брашно и разбъркайте. Добавете доматено пюре и загрейте още няколко минути.
Изсипете чаша бульон и оставете да къкри шкембето за 10 минути. Оставете бульона да заври, подправете със сол на вкус и добавете картофите на кубчета. Гответе, докато картофите почти са готови. Потопете задушеното шкембе в супата и го оставете да заври. Към супата добавете майоран, смес от черен пипер и счукан чесън. Разбъркайте и изключете котлона. Оставете супата да престои, покрита, за 15-20 минути. Сервирайте шкембе чорбата гореща с пресен хляб, подправена със заквасена сметана и поръсете с билки. Добър апетит!