Как се прави червено вино

Как се прави червено вино?

Оценете статията: post

Приготвянето на червено вино у дома включва няколко стъпки. Като начало трябва внимателно да изберете плодовете. Преди приготвянето на мъстта плодовете трябва да се отделят от клонките и в никакъв случай да не се мият, за да не се отмият дивите дрожди по повърхността им.

Препоръчително е да смачкате плодовете ръчно или с помощта на специална преса, за да не натрошите семената, в противен случай готовото вино ще бъде горчиво.

Натрошената маса трябва да се остави да се утаи за няколко дни, след това да се прецеди. Ако е необходимо, добавете захар и подгответе сока за ферментация, затваряйки контейнера плътно.

Ферментиралият сок трябва внимателно да се изсипе в чист съд, без да се нарушава утайката, образувана на дъното на съда. Това става с помощта на специална тръба.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се рисува пеперуда?

Полученото вино се бутилира и се изпраща за отлежаване. Колкото по-дълго отлежава виното, толкова по-вкусно и богато ще бъде то.

Рецепта

Ще ви трябват : 15 кг грозде, захар на вкус, вода, ако е необходимо.

Натрошете плодовете, избрани за приготвяне на вино, с ръце или с преса. Оставете получената каша за 3-4 дни и разбъркайте 1-2 пъти на ден. След това прецедете през тензух и изстискайте сока. Ако се окаже твърде кисело, добавете към него 50-500 ml вода (на 1 литър сок). Изсипете сока в бутилката, като я напълните 2/3, добавете половината захар (в размер на 100-150 g на 1 литър сок), затворете плътно с воден затвор или поставете гумена ръкавица на гърлото с направете дупка в единия пръст и го оставете в тъмна стая със стайна температура (16-22°C). След 5 дни добавете половината от останалата захар, разредете я с 0,5 литра изцеден ферментиращ сок и я изсипете обратно в бутилката. След още 5 дни добавете останалата захар. Общо ферментацията ще продължи 35-70 дни. Виното ще изсветлее и утайката ще падне на дъното. Внимателно изсипете виното в чист съд, като отстраните утайката. На този етап можете да добавите още захар. Затворете добре съда и го поставете на хладно (6-16°C) тъмно място да отлежи. След 3-6 месеца отлежалото вино може да се бутилира и съхранява в изба или хладилник до 5 години.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се изчислява обезщетение за безработица?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *