Как се прави хумус

Как се прави хумус?

Оценете статията: post

Хумусът  произхождащ от древен Египет, е близкоизточно гастрономическо ястие, което стана международно, тъй като вече не можете да го ядете само във всеки град, но също така се превръща в класика в домашната кухня.

Това ястие се приготвя много лесно, тъй като представлява пюре от нахут, към което се добавят други съставки, които му придават нотка сензационен вкус: тахан, чесън, зехтин, лимон или дори малко червен пипер за украса.

Съставки за хумус

– Буркан от половин килограм предварително сварен нахут

– Струйка сусамово олио или зехтин (зехтина е класически, но и сусамът е много вкусен)

– 2  скилидки чесън

– Капка лимонов сок

– 1/2 чаена лъжичка  кимион

– Щипка сладък червен пипер

– щипка сол

– Половин чаена лъжичка тахан (по желание)

– Ако предпочитате сух нахут, накиснете предната вечер 300 гр.

 КАК СЕ ПРИГОТВЯ ХУМУС СТЪПКА ПО СТЪПКА

1.Ще използваме буркан сварен нахут за това приготвяне, бързо и също толкова вкусно. Трябва да ги поставим в гевгир и да ги прекараме обилно с вода, за да ги измием и оставим да се отцедят, докато приготвим останалото.

2.Ако ще използвате неварен нахут, това което трябва да направите, е да го накиснете предната вечер и да го сготвите на следващия ден, след това правите същите тези стъпки.

  1. В чашата на блендера слагате нахута заедно с обелените скилидки чесън, солта, кимиона. Разбийте с миксера.

4.Добавете лимоновия сок и сусамовото (или зехтина) масло. Пасирайте с пасатора до получаване на смес наподобяваща пюре с кремообразна консистенция.Ако е много гъста добавете малко вода, но не много, за да не остане водниста.

5.Поднасянето обикновено се прави в купи, но това зависи от вкуса на всеки. Можете да добавите кедрови ядки, орехи или бадеми отгоре, както правят в арабската кухня, или струйка масло с подправките отгоре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *