Хумусът произхождащ от древен Египет, е близкоизточно гастрономическо ястие, което стана международно, тъй като вече не можете да го ядете само във всеки град, но също така се превръща в класика в домашната кухня.
Това ястие се приготвя много лесно, тъй като представлява пюре от нахут, към което се добавят други съставки, които му придават нотка сензационен вкус: тахан, чесън, зехтин, лимон или дори малко червен пипер за украса.
Съставки за хумус
– Буркан от половин килограм предварително сварен нахут
– Струйка сусамово олио или зехтин (зехтина е класически, но и сусамът е много вкусен)
– 2 скилидки чесън
– Капка лимонов сок
– 1/2 чаена лъжичка кимион
– Щипка сладък червен пипер
– щипка сол
– Половин чаена лъжичка тахан (по желание)
– Ако предпочитате сух нахут, накиснете предната вечер 300 гр.
КАК СЕ ПРИГОТВЯ ХУМУС СТЪПКА ПО СТЪПКА
1.Ще използваме буркан сварен нахут за това приготвяне, бързо и също толкова вкусно. Трябва да ги поставим в гевгир и да ги прекараме обилно с вода, за да ги измием и оставим да се отцедят, докато приготвим останалото.
2.Ако ще използвате неварен нахут, това което трябва да направите, е да го накиснете предната вечер и да го сготвите на следващия ден, след това правите същите тези стъпки.
- В чашата на блендера слагате нахута заедно с обелените скилидки чесън, солта, кимиона. Разбийте с миксера.
4.Добавете лимоновия сок и сусамовото (или зехтина) масло. Пасирайте с пасатора до получаване на смес наподобяваща пюре с кремообразна консистенция.Ако е много гъста добавете малко вода, но не много, за да не остане водниста.
5.Поднасянето обикновено се прави в купи, но това зависи от вкуса на всеки. Можете да добавите кедрови ядки, орехи или бадеми отгоре, както правят в арабската кухня, или струйка масло с подправките отгоре.