Как се прави хляб

Как се прави хляб?

Оценете статията: post

Питали ли сте се поне веднъж „как се прави хляб“? А искате ли да опитате. Вкусът на домашно приготвеният хляб, не може да се сравни по никакъв начин с този, който продават в магазините. Мирисът на топъл хляб, хрупкавата корички и меката среда, ни връща назад във времето, където във всяко едно село функционираше фурната и хлябът свършваше наполовина, докато го занесем вкъщи. Ще ви помогнем да се върнете назад във времето и да си припомните тези хубави времена и резултатът да е същият, както едно време.

Домашен селски хляб

  • Мая – 1 кубче
  • Брашно – 700 – 800 гр
  • Вода – 450 мл (топла)
  • Захар – 1 ч. л.
  • Сол – 1 с. л.

Засипете маята със захарта и съвсем малко брашно и залейте с водата. Оставете за няколко минути, маята да се активира. През това време пресейте брашното, заедно със солта и оформете кладенче. След това излейте маята вътре и оформете меко тесто. Оставете да втаса и когато тестото удвои обема си. Оформете тестото в желаната от вас форма и направете няколко разреза с нож, точно преди да го сложите да се пече.  Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 50 минути.

Хляб в плик

  • Мая – 2 кубчета
  • Вода – 1,080 л
  • Брашно – 1,680 кг
  • Захар – 4 ч. л.
  • Сол – 4 ч. л.
  • Олио – 8 с. л.
  • Плик за печене – 3 бр.

Този хляб е един от най-нашумелите напоследък. Наливаме топла вода 680 мл, заедно с маята, захарта, солта и малко брашно. Омесваме и оставяме малко време, за да може маята да се активира. След като е готово, омесваме тестото с останалото брашно, като добавим и олиото. Оставяме на втасва 45 мин. След това отново омесваме тестото и го разделяме на 3 равни части. Всяка една част намазваме с олио и слагаме в плик за печене. Печем на загрята фурна на 180 градуса, за точно 40 минути. Тук важното е да спазите абсолютно всички пропорции, другаде няма къде да объркате.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *