Вероятно мнозина вече трябваше да опитат тази студена, несравнима напитка в градските кафенета. Неговият акцент е големият дял натрошен лед, който създава гъста маса с вкус на избраните съставки. Но не всеки знае как се прави фрапе самостоятелно.
Как е открита напитката? Появата и била случайна. Международно изложение в Солун, 1957 г. Представял се нов продукт Nestle – детска шоколадова напитка, която се разбивала с мляко. Един от служителите наистина искал да пие кафе. Но тъй като никъде нямало топла вода, той трябвало да излее пакетче разтворимо кафе в чаша студена вода и да го разбърква дълго.
За приготвянето на кафе фрапе се използват фино смлени зърна или разтворимо кафе. Тук най -важният момент е да се получи гъста пяна, която се образува с помощта на миксер, шейкър или пасатор. Не е забранено да добавяте мляко или малко захар, в зависимост от вашите предпочитания за пиене. Напитката се пие през сламка, за да се усети ароматният букет.
В студена форма е много добре в горещия сезон, когато просто няма желание да се пие дори нещо топло. Ледът в състава му се охлажда, а кафето ободрява. А през зимата, когато искате топлина, можете да добавите мед, мляко или ядки. За да разнообразите коктейла си с кафе, можете да добавите към него всякакви плодове. Това може да бъде червена боровинка, нар, ананас, ябълка, праскова, диня. Има и фрапе от яйца.
Помислете за основна рецепта за фрапе, която е изключително проста и отнема само 7-8 минути за приготвяне. Ще имате нужда от: 2 ч.ч ситно смляно кафе; гранулирана захар на вкус; 4-5 кубчета лед; 100 мл мляко (с процент мазнини най -малко 2,5%); ¼ чаша вода (50-60 ml).
Как да го приготвите: Сварете обикновена чаша еспресо и изсипете в шейкър. След това добавете захар, количеството зависи от това колко сладко е вашето кафе. Разклати го. В резултат на това получаваме плътна пяна с приятен мирис. Поставете кубчетата лед във висока. Последният етап от приготвянето на коктейла – получената пенлива течност се изсипва в чаша с лед, добавя се мляко, всичко се смесва и се пие с удоволствие през сламка. Можете да използвате сметана вместо мляко.
Може да поднесете фрапето заедно с палачинки.