Какво по-хубаво от чаша червено вино и тънко нарязано мезе в студените, зимни вечери. Някога задавали ли сте си въпроса „Как се прави филе Елена?“ и защо този деликатес е кръстен точно по този начин. Филе Елена е най-разпространено в Еленския край около гр. Елена. Технологията му на приготвяне много се доближава до тази на Еленския бут, но е малко по-различна. Има няколко варианта за приготвянето на филето, които ще споделим с вас.
Вариант 1
- Свинско месо – 1 рибица (бон филе)
- Сол
- Черен пипер
- Червен пипер
- Чубрица
- Чесън
Първоначално е необходимо да рибицата да бъде добре почистена от мазнината. След което трябва да се осоли обилно, като се покрие със сол и да се остави така за 24 часа. След което рибицата се измива и се слага на проветриво и хладно място за около час. След това идва ред на овкусяването. Натрийте хубаво филето с пресован чесън и отупайте обилно с останалите подправки. Накрая го оставете да виси отново на проветриво място и го дръжте там, докато не изсъхне напълно. От това колко е студено времето и колко в проветриво мястото, зависи след колко време филето ще е готово за консумация.
Вариант 2
- Свинско месо – 1 рибица (бон филе)
- Сол
- Черен пипер
- Червен пипер
- Кимион
- Сминдух
Както при първата рецепта, тук отново месото трябва да се почисти добре от мазнината по него, така че да остане само чисто месо. Отново оставяме да престои 24 часа в сол, но този път след като това време мине, трябва да накиснем филето в чиста вода за 2 – 3 часа. След като преминем и този етап, трябва да увием филето в хавлия и да го затиснем с тежък предмет, за да се сплеска, отново изчакваме 2 – 3 часа. Правим дупка в единия край и прокарваме коноп, с който да завържем филето. Накрая отупваме обилно с подправките и оставяме да съхне на проветриво място. След около 3 седмици, филето е готово за консумация.