Тутманикът е традиционно и много обичано българско ястие. Той представлява замесена от тесто питка, в която има сирене.
Продукти
За масата:
-600 г брашно (приблизително пресято).
-1 супена лъжица активна суха мая
-2 разбити яйца
-2 супени лъжици олио
-1 чаена лъжичка сода бикарбонат
-1 супена лъжица захар
-1 чаена лъжичка сол
-Приблизително 225 мл топло мляко
За плънката:
-1 яйце
-110 г меко масло
-120 г разбито българско кисело мляко
-370 г сирене, натрошено
-За украса:
-1 жълтък , разбит с 1 супена лъжица студено мляко
Начин на приготвяне
1.Маята и захарта се разтварят в 100 мл вода. Оставете да престои 10 минути.
2.Смесете всички съставки за тестото с изключение на солта и бавно добавете млякото.
3.Оформете тесто и накрая добавете солта. Месете 5 минути с миксер (на средна скорост 10 минути (на ръка). Покрийте тестото и го оставете да втаса за около 45 минути на топло място, далеч от течения.
4.За пълнежа: Яйцето се разбива и се смесва с киселото мляко и сирене.
5.Разделете тестото на няколко топки с еднакво тегло. Сплескайте всяка топка с дебелина около 1 см.
6.Намажете повърхността на всяко парче тесто с масло и пълнеж. Разточете тестото върху себе си, за да получите цилиндър.
7.Оформете всеки от цилиндърите като охлюв и поставете върху тава, покрита с хартия за печене.
8.Подредете всички охлюви, едно до друго, на малко разстояние едно от друго, така че да образуват една голяма кифла. Докато се разширяват по време на готвене, охлювите ще се слепят и ще образуват голям хляб. Оставете да втаса отново за 5 минути.
9.Междувременно загрейте предварително конвекторната фурна до 180°C.
1о.Намажете питката със сместа от жълтъци и мляко. Печете около 20 до 25 минути или докато хлябът стане златист.