Есента е сезонът на тиквите, така че е добре и да се научиш как се прави тиквеник.
Тиквеният пай, специално приготвен в България и Сърбия, е известен с различни имена по Балканите. Подготвили сме за вас този вкусен сладък сладкиш, който се произвежда предимно в България и известен като тиквеник. Супата и десертът от тиква, която е една от любимите съставки на зимните месеци, са невероятно вкусни. Хайде, опитайте тази практична рецепта за пай с тиква този път, ще бъдете изненадани и ще харесате вкуса й!
Тиквеник, който е доста подобен на приготвянето на розови сладкиши от турската кухня; Състои се от перфектната комбинация от захар, канела, орехи и тиква. Слагаме тиквеното фило тесто, което сте разточили на руло, върху тавата като розово тесто, изваждаме го от фурната и го сервираме, като поръсваме с пудра захар. И вашето домакинство, и вашите гости ще харесат този сладък сладкиш! Поздравяваме ръцете ви вече, приветстваме ви с рецептата.
Ако желаете, можете да запържите тиквената смес, преди да я поставите в сладкиша и да получите по -мек сладкиш. Ако искате сладкишът да е по -хрупкав, използвайте хаванчето си, без да го задушавате.
- Настържете тиквата в голяма купа.
- Добавете захарта, орехите и канелата към тиквата и разбъркайте.
- Нарежете тестото наполовина, за да образувате полумесеци. Ще имате 8 фило тесто с форма на полумесец.
- С четка нанесете масло, за да покриете вътрешната повърхност на сладкишите.
- След това поставете тиквения хаван равномерно в тестото и го завийте на руло и го завийте като роза.
- Поставете първия разточен филло върху тава за печене с намазнена хартия или в средата на намазнен пирекс с диаметър 30 см.
- Нанесете масло върху друго тесто с фило и го увийте под формата на руло, като поставите плънката вътре. Подредете го, като го комбинирате с фило, което сте поставили в средата. Тестото, което сглобявате, трябва да бъде подредено в тавата като розово тесто.
- Когато тестото в ръката ви приключи, нанесете с четка останалото течно масло върху горната част на сладкиша.
- Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути, докато горната част стане златисто кафява.
- Поръсете отгоре пудра захар преди сервиране. Тиквеник е готов за сервиране, приятен апетит!