Как се прави тесто за пица

Как се прави тесто за пица?

Оценете статията: post

Кое е по-добре: пухкава и мека или тънка и хрупкава основа за пица? В тази статия ще ви  предложим опции за тест за всеки вкус как се прави тесто за пица. За да постигнете перфектния резултат, следвайте тези прости съвети. Ще имате мека и тънка основа за пица.

Съставки:

  • 1 чаша самонарастващо брашно (или 1 чаша обикновено брашно, смесено с 1½ чаена лъжичка бакпулвер) + ¼ чаша брашно за запрашаване
  • 1 чаша гръцко кисело мляко
  • сол, смлян пипер – по избор.

Подготовка:

Изсипете брашно в купа и добавете кисело мляко. Можете да добавите малко сол и черен пипер, ако желаете. Омесете тестото с ръце, лъжица или дървена шпатула. Прехвърлете го върху чиста, покрита с брашно работна повърхност. Поръсете тестото с брашно отгоре и разточете на средно голяма тортила с дебелина около 3-5 мм. На тази основа можете веднага да наредите съставките и да изпратите във фурната.

Това е може би най-простото и бързо тесто за пица. Вярно е, че поради факта, че не се смесва много дълго, основата не изглежда съвсем спретнато. Ако искате да поправите това и да направите тестото по-еластично, омесете го върху работната повърхност с брашно за 5-8 минути. За да улесните живота си, разточете това и всяко друго тесто върху хартия за печене. По този начин лесно можете да го прехвърлите във фурната.

Традиционно тесто за пица: рецептата на Джейми Оливър

Съставки:

  • 1 кг първокачествено брашно (или 800 г брашно + 200 г грис);
  • 1 чаена лъжичка морска сол
  • 14 г суха мая;
  • 650 мл топла вода;
  • 1 супена лъжица захар
  • 4 супени лъжици зехтин.

Подготовка: В купа смесете маята, захарта, маслото и водата и оставете да престои няколко минути. По това време пресейте брашното, смесете го със сол и го натрупайте върху чиста работна повърхност. Направете вдлъбнатина в тестото и изсипете сместа от течни дрожди в него. Използвайте вилица, за да разбъркате брашното, започвайки от ръбовете на пързалката. Омесете тестото с ръце, докато стане гладко и твърдо.

Разточете тестото на топка и поставете в купа, застлана с брашно. Поръсете брашното и върху тестото. Покрийте купата с влажна кърпа и оставете на топло място за около час: тестото трябва да удвои обема си. След час извадете тестото, отстранете излишното брашно и омесете с ръце още няколко минути.

Това количество тесто е достатъчно за 6-8 пици. Можете да го използвате наведнъж, като го разделите на равни части, или да увиете излишното тесто в найлоново фолио и да го поставите във фризера.

Разточете тестото или го разтегнете с ръце. Приблизителната дебелина на основата е 5 мм. Оставете тестото да почине 5-10 минути (можете да го покриете с пластмаса), добавете соса и пълнежа и изпечете.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *