Как се прави суши

Как се прави суши?

Оценете статията: post

Не бъдете предубедени към него и научете как се прави суши у дома. Много любители на ролките суши, все още отказват да овладеят изкуството да приготвят  в домашни условия, смятайки, че е трудоемко и много скъпо. Повярвайте, че суши у дома може да бъде лесно и евтино.

Е, разберете, как се прави суши…

Необходими съставки:

  • Ориз – 3 малки чаши; (около 160 мл.)
  • Вода – 4 малки чаши;
  • Захар – 3 с.л.;
  • Сол – 1 ч.л.;
  • Оцет – 2 с.л.;
  • Сьомга – 200 гр. (леко осолена);
  • Краставици – 2 бр.;
  • Топено сирене – 200 гр.;
  • Нори за суши – 8-10 листа.

Начин на приготвяне:

Вземете трите чаши кръгъл ориз и го изплакнете добре под течаща вода. След това залейте с 4 чаши вода и сложете на котлона. Оставете да заври. Гответе 15 минути. Следете консистенцията на ориза, докато се вари, ако водата е „изчезнала“, незабавно отстранете от котлона. В следващите 10 минути го оставете да почива.

Смесете захарта и солта и ги залейте с половин чаша вряща вода. Разбъркайте до гладкост и оставете да се охлади. След 10 минути добавете оцета.

Върнете се на ориза. Отворете капака, изсипете течността с оцет равномерно по цялата му повърхност и разбъркайте с енергични и резки движения. Затворете отново и оставете да се охлади напълно.

Вземете лист нори и разстелете върху специално бамбуково килимче. Нанесете върху половината лист, от дългата страна, ориз – поставете слой с дебелина не повече от 5 мм. За ваше удобство поставите купа с вода до вас, като периодично си навлажнявайте ръцете, тъй като оризът е много лепкав.

По същата дълга страна разстелете пълнежа – краставицата, нарязана на дълги ивици, сьомгата и малко топено сирене. Ако по една или друга причина не ядете топено сирене, заменете го с фета или дори не много осолено сирене.

Използвайки макису, бамбукова постелка, навийте норито, ориза и пълнежа на стегнато руло. Изобщо не е трудно – просто опитайте веднъж и определено ще успеете!

Готовото руло оставете да постои 15-30 минути и е готово за консумация.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *