Не бъдете предубедени към него и научете как се прави суши у дома. Много любители на ролките суши, все още отказват да овладеят изкуството да приготвят в домашни условия, смятайки, че е трудоемко и много скъпо. Повярвайте, че суши у дома може да бъде лесно и евтино.
Е, разберете, как се прави суши…
Необходими съставки:
- Ориз – 3 малки чаши; (около 160 мл.)
- Вода – 4 малки чаши;
- Захар – 3 с.л.;
- Сол – 1 ч.л.;
- Оцет – 2 с.л.;
- Сьомга – 200 гр. (леко осолена);
- Краставици – 2 бр.;
- Топено сирене – 200 гр.;
- Нори за суши – 8-10 листа.
Начин на приготвяне:
Вземете трите чаши кръгъл ориз и го изплакнете добре под течаща вода. След това залейте с 4 чаши вода и сложете на котлона. Оставете да заври. Гответе 15 минути. Следете консистенцията на ориза, докато се вари, ако водата е „изчезнала“, незабавно отстранете от котлона. В следващите 10 минути го оставете да почива.
Смесете захарта и солта и ги залейте с половин чаша вряща вода. Разбъркайте до гладкост и оставете да се охлади. След 10 минути добавете оцета.
Върнете се на ориза. Отворете капака, изсипете течността с оцет равномерно по цялата му повърхност и разбъркайте с енергични и резки движения. Затворете отново и оставете да се охлади напълно.
Вземете лист нори и разстелете върху специално бамбуково килимче. Нанесете върху половината лист, от дългата страна, ориз – поставете слой с дебелина не повече от 5 мм. За ваше удобство поставите купа с вода до вас, като периодично си навлажнявайте ръцете, тъй като оризът е много лепкав.
По същата дълга страна разстелете пълнежа – краставицата, нарязана на дълги ивици, сьомгата и малко топено сирене. Ако по една или друга причина не ядете топено сирене, заменете го с фета или дори не много осолено сирене.
Използвайки макису, бамбукова постелка, навийте норито, ориза и пълнежа на стегнато руло. Изобщо не е трудно – просто опитайте веднъж и определено ще успеете!
Готовото руло оставете да постои 15-30 минути и е готово за консумация.