Как се прави суфле

Как се прави суфле?

Оценете статията: post

Този десерт ще се хареса и на най-взискателните гастрономи. Приготвянето на шоколадово суфле изисква известна практика, но след като го направите, вашето семейство и гости ще бъдат възхитени.

Суфлето е вид леко тесто, което се сервира горещо, изпечено отвън и с консистенция на пяна отвътре. Най-често се сервира сладко, но може да се направи и солено. Суфлето е познато на любителите на кулинарните програми. Суфлетата често се приготвят от участниците в този тип предавания. Журито признава, че това ястие е трудно за приготвяне, а неточността може да направи приготвянето на суфлето неуспешно. Въпреки това си струва да опитате, защото суфлетата са изключително вкусни и с тренировка стават перфектни!

Пригответе си керамични формички за суфле. Преди да приготвите суфлетата, намажете формичките с масло и ги охладете.

Съставки:

– 70 г черен или млечен шоколад

– 20 гр. масло + лъжица масло за намазване на формичките

– белтъци 70 g

– 30 г захар

– супена лъжица пшенично брашно

– щипка сол

Начупете шоколада на по-малки парчета и го разтопете с маслото на водна баня (поставете го в метална купа над тенджера с вряща вода, така че шоколадовата купа да не докосва водата). Белтъците се разбиват на сняг заедно със захарта. Към разбитата пяна добавете брашно и сол, разбъркайте бързо с миксер. След това бавно изсипете белтъците в шоколада, като бъркате непрекъснато. Масата трябва да е пухкава. Сложете масата в студени форми и сложете във фурна, предварително загрята до 180*C. Пече се 9-10 минути. Суфлетата трябва да се надигнат, да покафенеят отгоре и да станат пухкави и влажни отвътре.

Как да сервираме суфле?

Суфлетата трябва да се сервират топли, направо извадени от фурната. Ако чакаме да изстинат, те ще спаднат. Шоколадовото суфле ще стане страхотно, ако го поръсите с пудра захар. Вкусът на суфлето със сирена ще бъде допълнен от щипка накълцан див лук, пресен розмарин или резен пушена сьомга върху него.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *