Ако ти се наложи да го приготвиш, виж как се учи сос бешамел.
Има много възможности за приготвяне на този бял сос. Вече споделих с вас рецептата за сос бешамел в бульон , но ако изобщо нямате време, можете да направите опростен класически сос бешамел само за 7-10 минути. Този сос идеално допълва зеленчукови и рибни ястия, приготвени на пара или във фурна. И ако решите да направите гювеч от картоф или карфиол, можете да добавите този сос, за да стане още по-вкусен.
КАК ДА СИ НАПРАВИМ СОС БЕШАМЕЛ
СЪСТАВКИ
50 г масло от масло
50 г брашно , пшеница (2 супени лъжици)
1 щипка индийско орехче ядки
500 мл мляко
ЕТАП 1
В тенджера разтопете маслото (50 г) на слаб огън. Важно е да не гори.
СТЪПКА 2
Добавете пшенично брашно (50 г) и разбъркайте с масло с помощта на лъжица или бъркалка.
СТЪПКА 3
Кафяво за 1-1,5 минути, докато брашното стане златисто кафяво.
СТЪПКА 4
Изсипете 500 мл мляко наведнъж и разбърквайте постоянно с бъркалка, за да не се образуват бучки.
СТЪПКА 5
Добавете щипка индийско орехче и гответе, докато сосът се сгъсти. Не се препоръчва преваряването на соса, отнема ми не повече от 2 минути, за да се сгъсти. Сервирайте горещо. Ако сосът остане, можете да го поставите в хладилника и да го загреете отново с добавяне на малко количество мляко. Съхранявайте приготвения сос за не повече от 2 дни.
Добавете щипка индийско орехче
Готвенето е лесно!
Сосът Бешамел се прави от брашно, пържено в олио – тази смес се нарича ru – и мляко. Използва се както самостоятелно (за зеленчукови или пилешки ястия), така и за печене на гратен, лазаня, жулиен. Бешамел може да бъде и основа за други сосове.