Как се прави сироп от бъз

Как се прави сироп от бъз?

Оценете статията: post

Сиропът от бъз е своеобразна витаминозна бомба, която помага на организма да се бори с инфекциите и вирусите. Струва си да го имате в домашната си аптечка, защото е естествено средство, безопасно и за деца и бременни жени. Благодарение на високото съдържание на витамини и минерали, подсиленият със сироп от бъз организъм ще се справи по-бързо с настинките.

Бъзът се бере в края на август и до септември. Всички плодове трябва да са напълно узрели, черни и лилави на цвят. Винаги помнете, че не трябва да ги ядете сурови, тъй като са отровни.

Приготвянето на сироп от бъз е изключително лесно. Препоръчително е отделните съставки да се избират пропорционално. Достатъчно е да смесите узрели плодове с вода и захар и домашният лек срещу есенни и зимни настинки е готов.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави сребърна вода?

Ето рецепта за сироп от бъз:

  • Съставките са (например) 2 кг бъз, 2 чаши вода и 2 чаши захар
  • Почистете и измийте плодовете
  • Смесете вода със захар
  • Залейте плодовете с приготвената вода
  • Гответе всичко за 2 часа на слаб огън, докато се образува гъст сироп
  • Прецедете така получения сироп
  • Отцеденият сироп се вари на тих огън около час
  • Налейте горещият сироп в бутилки или буркани и веднага затворете
  • Обърнете го с капачката надолу и го оставете да изстине

При приготвянето на сироп от бъзов цвят захарта може да се замени с мед. След това трябва да запомните, че 1 част мед е равна на 10 части сироп. Приготвеният по този начин домашен сироп от бъз не изисква пастьоризация.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се правят американски палачинки?

Плодовете на бъза цапат много, така че си струва да използвате защитни ръкавици или работно облекло, когато го приготвяте.

Къде да купя сироп от бъз?

Макар и приготвен от вас в домашни условия, той гарантира, че разполагате с всички ценни за вашето здраве съставки, можете да си купите сироп от бъз и в:

  • Аптеки,
  • Билкови магазини
  • Магазини за здравословни храни

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *