Няма нищо по-вкусно от домашното сирене, приготвянето му у дома тези дни не само не се забравя, но и набира популярност. Повечето хора обаче не знаят как се прави сирене. Домашното сирене лесно може да се класифицира като здравословна диета. Сиренето, което може да се приготви у дома, винаги ще съдържа само натурални продукти и използването на такъв продукт е не само вкусно, но и безопасно. Сиренето, което приготвите няма да съдържа вредни добавки или консерванти.
Приготвянето му не е толкова трудно, колкото изглежда, достатъчно е да имате всички необходими продукти. Разбира се, приготвянето на домашно приготвени сирена предполага използването на домашно мляко; млякото на прах, закупено от магазина, не трябва никога да се използва при приготвянето на домашно сирене.
Домашно сирене „Моцарела“
Моцарелата е популярно сирене по целия свят. Използва се главно за приготвяне на различни салати и италиански ястия. Купуването на такова сирене от магазин е много скъпо.Направете това сирене у дома и се насладете на този невероятен вкус.
За да направите сирене, ще ви трябват:
Домашно мазно мляко – 4 литра;
Лимон – 2 броя;
Ензим – 1 g;
Сол – 60 г;
Вода – 200 мл.
За саламурата:
Вода – 2 литра;
Сол – 2 супени лъжици.
Нека започнем да готвим:
Първо, ще трябва да приготвите разтвора за сирище. Разтваряйте 1 грам ензим в 200 милилитра топла вода, водата трябва да бъде предварително сварена или пречистена, не се страхувайте, че сте сложили повече от ензима, отколкото ви е необходимо, той е напълно безвреден.
Сега пригответе лимоните, трябва да изцедите сока от тях, трябват ви 100 грама сок.
Сега изсипете млякото в тенджера с подходящ размер.
Изсипете лимоновия сок в млякото на тънка струя и бъркайте непрекъснато.
Поставете млякото на котлона на слаб огън; млякото трябва да се нагрява бавно.
Загрейте го до 33-36 °, веднага щом достигнете тази температура, изсипете сирището и разбъркайте добре.
Отстранете тигана от котлона и, покрит с капак, оставете да престои 20 минути.
През това време млякото ще се стегне бучка и изварата ще се отдели от суроватката. Проверете – ако това все още не се е случило, оставете млякото да стои неподвижно.
Сега, с помощта на решетъчна лъжица, вземете получената извара в гевгир, покрит с 3-4 слоя марля, докато изварата се стича, разбърквайте я постоянно с ръце.
Сложете суроватката на печката и я загрейте до 70-80 °.
Откъснете малка топка от сиренето, сложете го в сито. Поставете топката в сито, потопете я в суроватката. Направете това за 10 секунди.
След това потопете тази топка в ледена вода за 2 минути.Направете това с цялото сирене, откъсвайки парче от цялата маса.
След това пригответе саламурата. За разтвора вземете 2 литра охладена преварена вода, добавете към него 2 супени лъжици сол, разтворена във вода.
След като топчетата сирене са напълно сварени, ги поставете в саламурата.
Оставете сиренето да престои 3-4 часа.
Вашето сирене е напълно готово!