Как се прави родословно дърво

Как се прави родословно дърво?

Оценете статията: post

Всеки поне веднъж се е замислял за своите корени. Разбира се, знаем къде са родени родителите ни. Ако имаме късмет, сме запознати с историята на баба и дядо. Така? Лишаването от собственост, войните и репресиите изтриха много информация от семейните архиви. Да, и системата на паспортите е въведена сравнително наскоро – в началото на ХХ век. Дотогава документалната информация за дадено лице се съхранявала в държавни институции или в църкви.

Поради това семействата имат само смътни спомени и легенди за предците. Но колкото по-възрастен и по-мъдър ставаш, толкова по-ясно разбираш колко е важно да познаваш корените си. Ще ви покажем как да получите информация за вашите предци и да си направите родолсовно дърво.

Родословието е семеен архив, който предполага система за съхранение на информация. Вариант на такава система са сайтове за съставяне на родословия.

Техните предимства:

  • Възможност за достъп от различни устройства и навсякъде по света.
  • Възможност за качване на снимки, документи и друга информация.
  • Възможност за покана на роднини в сайта, които ще могат да въвеждат информация и да споделят своите документи и снимки.
ВИЖ ОЩЕ:  Как се пече тиква?

След като изберете подходящ сайт, попълнете лични карти за всеки роднина с информацията, която знаете в момента.

Стъпка втора. Разбор на семейни документи и снимки

Със сигурност някъде в родния си дом всеки ще намери кутия или дори куфар с такова наследство. Забравени документи, снимки, пощенски картички, писма и други следи от историята могат да бъдат полезни. Внимателно проучете и анализирайте съдържанието им.

Обърнете внимание на:

 

 

  • Дати в документи. Въведете датите и свързаните с тях събития в картотеката за всеки човек. При изграждането на родословието датите са ключови отправни точки за последваща работа в архива.
  • Подписи на обратната страна на снимките. Понякога, заедно с годината, когато е направена снимката, можете да срещнете възрастта, което ви позволява да изчислите годината на раждане. Отворете рамки със стари снимки. На гърба можете да намерите ценни дати и други послания на предците.
  • Снимки на роднини в униформа. От униформата можете да разберете вида на войските и ранга на военните, както и да определите приблизително годината на снимката, ако не е посочена на гърба. Няма значение дали сте експерт в тази област. Сега в много форуми за генеалогия можете да намерите ентусиасти, които разбират темата и ще се радват да помогнат с експертиза.
ВИЖ ОЩЕ:  Как се играе домино?

На този етап често се установяват пропуски в семейната история. Например, можете да намерите снимка с човек, когото не познавате, или, обратно, няма да срещнете нито една следа на любимия си дядо. Може би документите ще разкрият неизвестни досега факти, за които искате да научите повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *