Как  се прави проверка на думи

Как  се прави проверка на думи?

Оценете статията: post

Текстовият редактор на Microsoft Word проверява грешките автоматично и понякога прави корекции сам по себе си, но стандартната проверка не винаги е достатъчна, особено когато използвате чужди езици в текста. Нека видим как се прави проверка на думи?

За по-ефективна работа по намиране и коригиране на грешки в редактора има допълнителни инструменти, които ще разгледаме с помощта на примера на Word 2016. Интерфейсът обаче е донякъде подобен на предишните версии на приложението.

По подразбиране Word използва червено подчертаване за думи, които не разпознава, което счита за грешка. Когато щракнете с десния бутон върху подчертана дума или област, приложението автоматично ще предложи опция за корекция, ако в речниците има подходяща алтернатива. Също така се случва, че няма алтернатива, или всички предложени опции очевидно не ви подхождат.

По-често Word не е запознат с имената на фирми и места, както и с някои имена и фамилии. Ако планирате да използвате тази или онази дума повече от веднъж в бъдеще, тогава чрез същото контекстно меню, извиквано чрез щракване с десния бутон на мишката, можете да изберете опцията „Добавяне в речника“ и думата, използвана в бъдеще в същата форма на делото вече няма да се счита за грешка. Освен това, като изберете елемента „Пропуснете всичко“ от контекстното меню в текущия документ, се отървете от досадните подчертавания.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се излекувах от шум в ушите?

Подчертайте граматиката

Проверката на граматическите конструкции работи по подобен начин. С тази разлика, че възможните грешки са подчертани не с червена, а със синя вълнообразна линия. Това не винаги е грешка, често това е просто мнението на текстов редактор, основано на набор от вградени правила, така че не трябва да се доверявате сляпо на такива селекции. Между другото, предложения за корекция са достъпни и с десен бутон.

Можете да персонализирате набора от налични граматически правила, да активирате или деактивирате тази опция чрез менюто „Файл“ – „Опции“ – раздел „Правопис“.

Ръчна грешка и граматическа проверка

Можете последователно да проверявате всички грешки в документа, като преминете през лентовото меню до раздела „Преглед“ и щракнете върху бутона „Правопис“ (или просто като натиснете клавиша F7). Word ще ви покаже грешките една по една и вдясно в документа ще се отвори специален прозорец, където ще се предлагат опции за коригиране и бутони за управление на процедурата. Тази опция ще спести сериозно време при работа с големи документи, последователно преминавайки от грешка в грешка, вместо да търсите всяка дума, подчертана от редактора сами.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави лазаня?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *