Как се прави помен за деветини

Как се прави помен за деветини?

Оценете статията: post

За жалост смъртта е неизбежния финал на живота. Когато почине близък човек, наред с мъката следват и редица помени. Един от тях е поменът за деветини и около него има особеност.

Полага се на деветия ден след смъртта. В православната традиция специално внимание се обръща на възпоменанието на починалите. Неспазването на традициите според религиозните писания може да лиши починалия от рая и да нанесе тежък грях на близките.

Честването на 9 -ия ден след смъртта задължително трябва да бъде с кутя. Това е церемониална и традиционна трапеза за паметната трапеза. Приготвя се не само за възпоменание, но понякога и за празници. За споменната трапеза кутя се прави от пшеница, захар, мед. Има и купа жито със стафиди, други плодове и ядки.

  • Приготвеното не е просто ястие, всичко, което се приготвя 9 дни след смъртта, носи свещено значение. Семената в кутя са раждането на нов живот. Той символизира възкресението на човек в отвъдното.
  • Захар, мед, конфитюр – символ на сладкия живот след смъртта. Кутия е осветен в църквата. Но ако няма такава възможност, тогава всичко е наред. Можете да го поръсите със светена вода или просто да прочетете молитва над него.
  • Кисел или компот на паметната трапеза също е задължително ястие. На масата може да има всякакъв вид каша, понякога се приготвят палачинки и пайове, така че пълнежът да е сладък.
  • Рибни ястия също често могат да бъдат намерени на паметната трапеза, сандвичи с риба, цаца, херинга и други рибни закуски са одобрени. Борш, юфка може да се сервира като първо ястие. За горещо пиле, печено.
  • Празникът по тъжен повод започва с молитвата „Отче наш“. Можете да го прочетете както на глас, така и мълчаливо. Първото сервирано ястие е кутия.
  • Алкохолът е забранен, освен вино за преливане.
  • Не трябва да слагате много храна на масата, защото лакомията е грях. Масата се нуждае от скромна, без излишни неща и патос. Храненето е без значение. Важно е хората да се съберат, за да си спомнят човека, а не за лакомия.
ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави сирене?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *