Как се прави питка

Как се прави питка?

Оценете статията: post

Всички обичаме хляб и рядко сядаме без него на масата – ето защо за всяка домакиня е важно да знае как се прави питка. С вкусна погача на трапезата всеки член от семейството ще е доволен.

Съставки за 20 порции

  • Вода 500 мл.
  • Суха мая едно пакетче
  • Сол 1 с.л
  • Захар 1 ч.л.
  • Брашно 800 грама
  • Растително олио 1 с.л.

Готвене стъпка по стъпка

Етап 1: Приготвяне на тестото. Количеството брашно е дадено приблизително, имайте предвид, че може да отнеме повече или по-малко. В процеса на месене ще прецените сами състоянието на тестото.

Етап 2: Вземете голяма купа, за да омесите добре тестото. Загрейте водата леко. Температурата й трябва да бъде около 38 ° C, тази вода е приятно топла на допир. Именно в такава вода маята се активира и ще започне да действа, в по-студена вода тя няма да се събуди,  а в гореща вода свойствата й няма да се активират. Изсипете маята, захарта и солта във водата. Разбъркайте добре.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се правят оригами?

Етап 3: Започнете да добавяте брашното на малки порции, пресявайки го през сито. Това ще проветри брашното и ще направи тестото меко и пухкаво. Разбърквайте тестото внимателно с бъркалка след всяка порция. Всеки път тестото става по-дебело. Когато бъркалката спре да работи, вземете лъжица.

Етап 4: След това продължете да месите с ръце. Можете да използвате миксер, но определено е по-удобно месенето на ръка. Продължете да добавяте брашно, но само по съвсем малко. Вижте тестото, то не трябва да е много течно, но и не е нужно да го правите прекалено стегнато. Спрете да месите веднага щом тестото започне да се отлепя лесно от ръцете ви.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се свиква Велико народно събрание?

Етап 5: Съберете готовото тесто на топка, покрийте купата и поставете на топло място за час, за да втаса.

Етап 6: След час тестото трябва да е удвоило обема си.

Етап 7: Вземете тава с дебело дъно, това е важно условие хлябът да се изпече добре. Намажете дъното и стените й с растително масло.

Етап 8: Поставете тестото в тавата и го разпределете равномерно по дъното с ръце. Покрийте и оставете за още половин час.

Етап 9: Тестото ще втаса отново. Включете печката на 180 градуса. Поставете тавата и печете хляба за около час. Гледайте го, за да не изгори.

Етап 10: Извадете готовия хляб от тавата и завийте с кърпа за час. След час хлябът ще се охлади и ще е готов за консумация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *