Всички обичаме хляб и рядко сядаме без него на масата – ето защо за всяка домакиня е важно да знае как се прави питка. С вкусна погача на трапезата всеки член от семейството ще е доволен.
Съставки за 20 порции
- Вода 500 мл.
- Суха мая едно пакетче
- Сол 1 с.л
- Захар 1 ч.л.
- Брашно 800 грама
- Растително олио 1 с.л.
Готвене стъпка по стъпка
Етап 1: Приготвяне на тестото. Количеството брашно е дадено приблизително, имайте предвид, че може да отнеме повече или по-малко. В процеса на месене ще прецените сами състоянието на тестото.
Етап 2: Вземете голяма купа, за да омесите добре тестото. Загрейте водата леко. Температурата й трябва да бъде около 38 ° C, тази вода е приятно топла на допир. Именно в такава вода маята се активира и ще започне да действа, в по-студена вода тя няма да се събуди, а в гореща вода свойствата й няма да се активират. Изсипете маята, захарта и солта във водата. Разбъркайте добре.
Етап 3: Започнете да добавяте брашното на малки порции, пресявайки го през сито. Това ще проветри брашното и ще направи тестото меко и пухкаво. Разбърквайте тестото внимателно с бъркалка след всяка порция. Всеки път тестото става по-дебело. Когато бъркалката спре да работи, вземете лъжица.
Етап 4: След това продължете да месите с ръце. Можете да използвате миксер, но определено е по-удобно месенето на ръка. Продължете да добавяте брашно, но само по съвсем малко. Вижте тестото, то не трябва да е много течно, но и не е нужно да го правите прекалено стегнато. Спрете да месите веднага щом тестото започне да се отлепя лесно от ръцете ви.
Етап 5: Съберете готовото тесто на топка, покрийте купата и поставете на топло място за час, за да втаса.
Етап 6: След час тестото трябва да е удвоило обема си.
Етап 7: Вземете тава с дебело дъно, това е важно условие хлябът да се изпече добре. Намажете дъното и стените й с растително масло.
Етап 8: Поставете тестото в тавата и го разпределете равномерно по дъното с ръце. Покрийте и оставете за още половин час.
Етап 9: Тестото ще втаса отново. Включете печката на 180 градуса. Поставете тавата и печете хляба за около час. Гледайте го, за да не изгори.
Етап 10: Извадете готовия хляб от тавата и завийте с кърпа за час. След час хлябът ще се охлади и ще е готов за консумация.