4 порции
Съставки:
-Пилешки бутчета, или филе – 400 г
-Сол
-Черен пипер
-½ чаена лъжичка смляно индийско орехче
-½ чаена лъжичка червен пипер
-2-3 супени лъжици зехтин, или олио
-3 супени лъжици брашно
-2 чаши вода
1 чаша сухо бяло вино
2 супени лъжици масло
-1 глава лук
-около 2 чаши малки пресни гъби
-½ супена лъжица сушена мащерка
-1 супена лъжица наситнен пресен магданоз
-1 чаша сметана „половин и половина“ или ½ чаша прясно мляко и ½ чаша сметана
Начин на приготвяне
1.Пилето се овкусява със сол, черен пипер, малко червен пипер и индийско орехче. Черният пипер и индийското орехче са по желание.
2.Почистете гъбите и ги нарежете.
3.Накълцайте лука.
5.В желания съд загрейте зехтина, и запържете пилето на силен огън до златисто кафяво.
6.Когато хване златиста коричка, извадете месото
7.Намалете топлината на котлона и добавете брашно, като „остъргвате“ дъното, докато разбърквате, докато брашното се интегрира напълно и придобие по-тъмен цвят (няколко минути).
8.Добавете водата и виното, разбъркайте (и остържете дъното), докато се образува течен сос.
9.Отделно нарежете пилешкото на лентички (ако използвате без кост).
10.Добавете пилето към соса и покрийте.
11.Можете да го сготвите на котлона или да го сложите във фурната. Гответе 20 минути, ако са пилешки ленти, или 50 минути, ако са цели бутчета. Ако ще го готвите във фурната, температурата е 180 градуса.
12.След необходимото време извадете пилето и го запазете. Отделно, запазете течността в друга купа.
13.Следващата стъпка на прецеждане на запазената течност не е задължителна, но се препоръчва.
14.Върнете тенджерата на котлона на среден огън и добавете маслото.
15.Добавете нарязания лук и гответе, докато започне да покафенява.
16.Добавете гъбите, мащерката и магданоза.
17.Добавете сметаната (гъста сметана) и заделената течност, като разбъркате добре, докато гъбите се сварят. След това върнете пилето и разбъркайте добре за още минута-две.