Сос Песто е един от най-известните сосове за паста в италианската кухня. Въпреки че най-известният е генуезкият сос песто , чиито съставки са босилек, чесън, кедрови ядки, сирене и зехтин , има и сицилианското червено песто , направено със сушени домати, чушки, сирене пекорина и масло , или пестото Трапани , също от Сицилия, която в този случай има домати, бадеми, босилек и чесън
Съставки за сос песто
-3 чаши малки листа босилек
-2 скилидки чесън
-1/4 чаша кедрови ядки
-1/4 чаша настъргано сирене Пармиджано Реджано
-1/4 чаша настъргано сирене Пекорино Романо
-1/3 чаша екстра върджин зехтин
-Шипка сол
Как да си направим сос песто, рецепта стъпка по стъпка:
1.За да направите соса песто по традиционния начин, счукайте скилидките чесън, кедровите ядки и пресния босилек в хаванче, докато се получи повече или по-малко еднородна паста. Добавете настъргания пармезан, зехтина екстра върджин и две-три супени лъжици от много горещата вода, в която сме сварили пастата.
2.Продължаваме да разбиваме песто в хаванче до получаване на хомогенен сос.
3.Ако използвате кухненски робот, трябва да ги сложите заедно, с изключение на олиото, и да пулсирате малко по малко, докато се накълцат. Бавно добавете зехтина и разбъркайте на ниска скорост. Ако бием или нарязваме твърде много, можем да го загреем твърде много и да „сготвим“ соса песто, което ще ни даде нискокачествен сос.
4.Яжте веднага, като изсипете пастата върху соса песто или напълнете тава за лед и замразете за около два часа. След като кубчетата са замразени, можем да ги извадим и да ги сложим в торба за фризер, така че ще ги имаме готови, когато искаме да приготвим рецепта с песто.
5.Можем да размразим песто соса в хладилника, като го доведем до стайна температура, преди да го използваме. Ако е малко гъсто, можете да използвате малко зехтин или капка вода, за да го емулгирате.