Много хора вярват, че готвенето на пастърма у дома е твърде дълго и обезпокоително. Но всъщност има само една трудност – времето „от и до“ пастърмата се приготвя за повече от два дни. Сега нека да видим, как се прави пастърма:
Избор на месо
Принципът „колкото по -дебел, толкова по -сочен“ не работи с пастърмата. Факт е, че готвим месо дълго време на пара, при доста ниска температура. Следователно, дебел слой е абсолютно безполезен за правенето на пастърма. Тук имате нужда от баланс на мастно и постно месо в едно парче телешко, подходящо за продължително мариноване и печене.
Осоляване
Най -дългият и най -важен етап от приготвянето на пастърма, не изисква специални усилия от вас – осоляването ще работи само, омекотявайки месото и насищайки го с аромата на подправки.
Ако изчислите за 1,5 кг месо, ще ви трябват 1,5 л. вода за маринатата. Трябва да добавите 130 г сол, 100 г захар, 50 г кафява захар (тя ще придаде специален карамелен вкус на месото), около 50 г мед.
След това сложете подправките: по 1 ч.л. от всяка: семена от кориандър, зърна горчица и черен пипер, лют червен пипер, смляна канела, смлян джинджифил, 2 скилидки чесън, 2 дафинови листа. За да се засили ефектът, чесънът трябва да се счука, подправките да се натрошат грубо в хаванче, а пръчката канела да се натроши на парчета. След това оставете маринатата да заври, охладете напълно и едва след това потопете гърдите в нея, като предварително сте ги почистили от вените и повърхностните мазнини (ако мастният слой е малък, оставете го , това ще направи месото по -сочно).
Нискотемпературно кипене
Сега трябва да загреете фурната до 140С, да избършете месото от маринатата и да го поставите върху решетката- поставите лист за печене с вода надолу. По този начин месото ще се готви по нискотемпературен начин, бавно на пара, което няма да позволи да изсъхне. Поставете месото във фурната, изчакайте водата да заври и оставете месото за 3 часа.
Бързо печене
Следващата стъпка е придобиването на плътната кора от подправки, която отличава този продукт. Нека бъдем щедри: смесете: 2 супени лъжици червен пипер на люспи, с 1 с.л. едро смлян черен пипер, 1 с.л. семена от кориандър. По -добре е чушката да е прясно смляна, а червеният пипер да се опуши, след това, когато се изпече, ще придаде на месото приятен аромат на дим.
Изваждаме месото от фурната, намазваме го с растително масло и го овалваме старателно в подправки (много е важно да няма плешиви петна, в противен случай кората ще бъде неравна).
Увеличаваме топлината във фурната до 180 ° C, отстраняваме водата и връщаме пастърмата върху решетката във фурната за още 15 минути. През това време почти готовата пастърма ще има апетитна хрупкава коричка.
Почивка
Оставете го да лежи върху дървена дъска или леко затоплена чиния, като внимателно го увиете във фолио за 10-15 минути.
Нарязване
Преди да започнете да режете, разгледайте внимателно парчето си. При по -внимателно разглеждане ще видите тънки линии, преминаващи по дължината му. Те са влакна. С лявата ръка внимателно задръжте основното парче месо с вилица (опитайте се да не повредите кората с подправките), с дясната нарязайте месото.