Мусаката принадлежи към гръцката кухня. Има много рецепти как се прави мусака – всяка от които все по-разнообразна. Ястието винаги обаче се оказва сочно и вкусно, независимо на коя рецепта сте се спрели.
Представяме ви класическа рецепта за вкусна и обилна мусака с кайма, патладжан и домати. Каймата в тази рецепта се пече между слоеве патладжани и домати, а накрая ястието се залива с великолепен бял сос.
Време за готвене: 110 мин.
Порции: 6.
Съставки:
Патладжан 2 бр.
Домати 2 бр.
Телешка кайма 450 гр.
Картофи 1 бр.
Лук 1 бр.
Канела ⅕ ч.ч
Сол на вкус
Млян черен пипер на вкус
Магданоз 5 гр.
Сухо бяло вино 80 мл.
За соса:
Растително олио 2 супени лъжици
Пшенично брашно 30 гр.
Масло 40 гр.
Краве мляко 400 мл.
Пармезан (или друго твърдо сирене) 50 гр.
Яйце 2 бр.
Сол навкус
Индийско орехче на вкус
Стъпки
Обелете лука и го нарежете на ситно. Нарежете магданоза на ситно с нож.
Измийте доматите, направете кръстчета върху тях. Потопете ги във вряща вода за 2-4 минути, след това ги обелете и настържете.
Запържете лука в тиган до омекване, след което добавете каймата, продължете да пържите 3-5 минути. След това добавете доматената маса и виното, разбъркайте и оставете да къкри под капак за 10 минути. Добавете магданоз, канела, сол и смлян пипер. Оставете да къкри, докато течността се изпари напълно.
Измийте патладжаните, нарежете на филийки, посолете и оставете за 20 минути. След това запържете патладжаните в растително масло от двете страни.
Измийте картофите, обелете ги и нарежете на тънки филийки. Поставете слой картофи в подходящ съд, поръсете ги със сол на вкус.
След това поставете слой от пържен патладжан.
Поставете от сместа с кайма върху патладжаните, изравнете слоя.
Поставете останалите патладжани върху каймата.
Настържете сиренето на средно ренде. Разбийте яйцата с бъркалка. Разтопете маслото в тиган, добавете брашно, разбъркайте добре и запържете до златисто кафяво.
След това изсипете топло мляко в тигана, разбъркайте добре, за да няма бучки, добавете подправки и сиренето. Сварете соса до гладкост.
Изсипете горещия сос в купа, добавете към него разбитите яйца, разбъркайте и залейте с него мусаката.
Мусаката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Сервирайте ястието горещо.
Добър апетит!