Как се прави мусака

Как се прави мусака?

Оценете статията: post

Мусаката принадлежи към гръцката кухня. Има много рецепти как се прави мусака – всяка от които все по-разнообразна. Ястието винаги обаче се оказва сочно и вкусно, независимо на коя рецепта сте се спрели.

Представяме ви  класическа рецепта за вкусна и обилна мусака с кайма, патладжан и домати. Каймата в тази рецепта се пече между слоеве патладжани и домати, а накрая ястието се залива с великолепен бял сос.

 

Време за готвене: 110 мин.

Порции: 6.

Съставки:

Патладжан 2 бр.

Домати 2 бр.

Телешка кайма 450 гр.

Картофи 1 бр.

Лук 1 бр.

Канела ⅕ ч.ч

Сол на вкус

Млян черен пипер на вкус

Магданоз 5 гр.

Сухо бяло вино 80 мл.

За соса:

Растително олио 2 супени лъжици

Пшенично брашно 30 гр.

Масло 40 гр.

Краве мляко 400 мл.

Пармезан (или друго твърдо сирене) 50 гр.

Яйце 2 бр.

Сол навкус

Индийско орехче на вкус

Стъпки

 

Обелете лука и го нарежете на ситно. Нарежете магданоза на ситно с нож.

 

Измийте доматите, направете кръстчета върху тях. Потопете ги във вряща вода за 2-4 минути, след това ги обелете и настържете.

 

Запържете лука в тиган до омекване, след което добавете каймата, продължете да пържите 3-5 минути. След това добавете доматената маса и виното, разбъркайте и оставете да къкри под капак за 10 минути. Добавете магданоз, канела, сол и смлян пипер. Оставете да къкри, докато течността се изпари напълно.

 

Измийте патладжаните, нарежете на филийки, посолете и оставете за 20 минути. След това запържете патладжаните в растително масло от двете страни.

 

Измийте картофите, обелете ги и нарежете на тънки филийки. Поставете слой картофи в подходящ съд, поръсете ги със сол на вкус.

 

След това поставете слой от  пържен патладжан.

 

Поставете от сместа с кайма върху патладжаните, изравнете слоя.

 

Поставете останалите патладжани върху каймата.

 

Настържете сиренето на средно ренде. Разбийте яйцата с бъркалка. Разтопете маслото в тиган, добавете брашно, разбъркайте добре и запържете до златисто кафяво.

 

След това изсипете топло мляко в тигана, разбъркайте добре, за да няма бучки, добавете подправки и сиренето. Сварете соса до гладкост.

 

Изсипете горещия сос в купа, добавете към него разбитите яйца, разбъркайте и залейте с него мусаката.

 

Мусаката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Сервирайте ястието горещо.

Добър апетит!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *