Млякото с ориз се счита за едно от най-здравословните ястия за закуска. Сред продуктите, използвани за приготвянето му, можете да посочите ориз. Ястията, приготвени от него, са много популярни в Азия, но отдавна се разпространяват по целия свят. Нека ви разкажем как се прави мляко с ориз.
Млечна каша, приготвена от ориз през съветското време, често се сервира за закуска в детските градини. Все още се смята за много полезно ястие за хранене на малки деца. Но трябва да знаете как да го приготвите правилно, така че да е едновременно здравословно и вкусно.
Ползите и вредите от ястието
Сред полезните характеристики на ориза е липсата на глутен в него, което често провокира алергични реакции при децата. Също така, тази зърнена култура съдържа ценни аминокиселини, витамини и микроелементи. Това ястие често се яде от спортисти, които искат да натрупат мускули. Благодарение на него можете да нормализирате храносмилането и да подобрите метаболизма.
Продуктът стимулира сърдечно-съдовата дейност и има благоприятен ефект върху функционирането на мозъка. Също така, веществата, съдържащи се в ориза, помагат да се отървете от кожни заболявания, да укрепите косата и ноктите. Всички тези свойства се подобряват, когато към зърнените култури се добави млечен компонент. При непоносимост към лактоза употребата на мляко с ориз е противопоказана.
Сложност, време за готвене
Готвенето на ориз с мляко е лесно. Това е едно от най -простите ястия, което обяснява широкото му използване. Но трябва да се запознаете с някои тънкости, които правят продукта по-вкусен. Готвенето отнема около половин час. За да приготвите вкусно мляко с ориз, трябва да изберете подходящите съставки за него. Основата на ястието е ориз. Препоръчително е да изберете бял кръгъл полиран ориз – именно този тип се вари по -бързо. Не трябва да използвате задушени зърнени храни, тъй като те придават специфичен вкус на храната.
Необходими съставки: ориз – 1 чаша; захар – 2,5 супени лъжици. л.; мляко – 3 чаши; вода – 2 чаши; сол. Това количество съставки ще ви позволи да готвите ориз за 4 души.
Поетапно приготвяне: Крупите се сортират, за да се премахнат боклуците и нискокачествените зърна. След това се предполага да се изплакне, за да излезе излишното нишесте. Това може да стане под течаща вода в гевгир. Оризът се измива и се прехвърля в тенджера и се залива с вода. Съставките трябва да заврят на среден огън, след което топлината се намалява и ястието се вари около 10 минути – докато течността се абсорбира.
Оризът се прехвърля в тенджера и се залива с вода. Към зърнените храни се добавя мляко (2 чаши) и готвенето продължава още 25 минути, като се разбърква често, за да не загори. Към ориза се добавя мляко. Останалото мляко се излива малко по малко в кашата в края на работния процес, за да доведе сместа до желаната консистенция.
Останалото мляко се излива малко по малко в кашата в края на работния процес. 2 минути преди да изключите котлона, ястията се подправят със захар и сол и се разбъркват. Свареният ориз трябва да престои покрит за около четвърт час. Преди сервиране може да бъде подправено с масло, мед или конфитюр.