Със или без яйца, с горчица или оцет, с мляко или заквасена сметана – опитайте всяка рецепта и изберете най-добрата за вас. Искате да разберете как се прави майонеза? Тук ще намерите точната рецепта за най-вкусната майонеза, която някога сте опитвали. Това е рецепта за домашна майонеза, която има по-добър вкус от майонезата, закупена в магазина.
6 тайни на перфектната домашна майонеза
Всички съставки трябва да са на стайна температура. Ако приготвяте майонеза с яйца от домашни пилета, тогава цветът й ще бъде жълт. Освен това, колкото по-свежи са яйцата, толкова по-наситен ще бъде цветът й. Яйцата, закупени в обикновен магазин, ще направят лека майонеза.
Правете майонеза със слънчогледово олио или смес от зехтин и слънчогледово олио в съотношение 1: 1, за предпочитане 1: 2 или 1: 3. Ако използвате само зехтин, особено екстра върджин, майонезата ще има горчив вкус.
Ако добавите малко повече олио, отколкото е посочено в рецептата, майонезата ще стане още по-гъста. По същия начин можете да запазите соса в случай, че масата не се сгъсти при разбиване. Ако искате да я направите по-рядка, тогава налейте малко вода в сместа.
За да разнообразите вкуса на майонезата, към нея можете да добавите сушен или нарязан пресен чесън, смлян черен пипер, червен пипер или нарязан копър. Количеството сол може да се промени на вкус.
Готовата домашна майонеза се съхранява в хладилник в херметически затворен контейнер за не повече от 4-5 дни.
Домашна майонеза с горчица и лимонов сок
Съставките могат да се разбиват по два начина: с блендер или миксер. И в двата случая сосът ще стане вкусен и ароматен, но и двата варианта имат своите плюсове и минуси.
По -лесно е да направите майонеза с пасатор, защото можете да използвате цели яйца. А сосът, приготвен с миксер, ще бъде по-гъст, но ще трябва да отделите време за отделяне на жълтъците от белтъците.
Съставки:
2 сурови яйца;
½ чаена лъжичка сол;
½ чаена лъжичка захар;
2 чаени лъжички горчица;
250 мл растително олио;
1 супена лъжица лимонов сок
Приготвяне с блендер
Разбийте цели яйца във висок, не твърде широк съд, като буркан или чаша за пасатор. Правете това внимателно, за да не се разпръснат жълтъците. Добавете сол, захар и горчица.
Спуснете блендера до дъното и разбийте сместа до гладкост. След това, като движете блендера нагоре и надолу и продължавайте да разбивате сместа, изсипете олиото на тънка струя. Когато сосът се сгъсти, добавете лимоновия сок и отново разбийте майонезата с пасатор. Воала! Вашата домашна майонеза е готова.