Как се прави лютеница

Как се прави лютеница?

Оценете статията: post

Въпреки че рафтовете на супермаркетите показват щедро предлагане на лютеница, истината е, че домашните версии ви позволяват да извлечете максимума от тези зеленчуци, те са много по-здравословни и освен това имат по-добър вкус. Приготвянето им у дома обаче за мнозина изглежда като химера. Въпреки това, това е много проста подготовка, която изисква по-малко време, отколкото човек е склонен да мисли. Освен това просто трябва да следвате няколко прости стъпки.

Продукти:

-червени чушки – 20 кг

-домати – 12 кг

-патладжани – 5 кг

-моркови – 2 кг

-олио – 1, 2 л

-оцет – 0, 3 л

-захар – 500 г

-сол – 200 г

-чесън – 5, 6 скилидки

Подготовка

-Първото което трябва да направим е да почистваме чушките от дръжките и семената, и да ги изпечем. След това ги задушаваме, обелваме и смиламе на машинка за мелене на месо.

-Изпичаме патладжанът,  белим и оставяме да се отцеди, след което мелим с машинката.

-Сваряваме морковите, след което мелим и тях с машинката, след като изстинат.

-Измиваме доматите,нарязваме и мелим на машинката без люспите, така че да се получи чист доматен сок.

-Слагаме всичките продукти в голяма тава да се варят на бавен огън, като се бърка непрекъснато, за да не загори.

-Колкото повече се вари, толкова повече се сгъстява..

-Когато лютеницата започва да намалява обема си с около 1/3, и точно тогава започваме да добавяме на части оцета, олиото, захарта и солта. Рбъркваме добре да се поемат от сместа.

-Лютеница се  вари до желаната гъстота. След това пълним бурканчетата с лютеницата, затваряме, поставяме бурканите в дълбок съд, наливаме вода, така че да са напълно покрити.

-Изчакваме водата да заври, след което варим за 15-ина минути, тогава сваляме от огъня, изваждаме, обръщаме с капачките надолу и оставяме така докато изстинат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *