Все по-често приготвяме ястия от италианска кухня, а чудите ли се как се прави лазаня?
Най-разпространеният вид лазаня е със сос Бешамел. Ще споделим с вас рецептите изпитана рецепта вида лазаня, която със сигурност ще поискате да опитате.
Лазаня с кайма и сос Бешамел
- Кайма – 300 гр
- Готови кори за лазаня
- Лук – 1 глава
- Домати
- Кашкавал
- Черен пипер
- Сол
сос Бешамел
- Олио – 4-5 с. л.
- Брашно – 4 – 5 с. л.
- Прясно мляко – 300 мл
Лукът се нарязва на ситно и се запържва със смлените домати, които могат да бъдат от консерва или ако имате пресни да ги настържете да ренде. След като леко се запържат, добавете и каймата, подправете я със сол и черен пипер. Постарайте се по време на пърженето, каймата да стане на трохи. Отделно пригответе сос по следният начин: сгорещете олио и добавете към него брашното, докато се зачерви и налейте млякото. Бъркайте постоянно, докато не се сгъсти и не добие хомогенност.
Пригответе корите така, както е описано на опаковката. Редувайте по следния начин – кори, доматен сок с кайма, сос Бешамел. Накрая сложете кора и отгоре полейте със сос Бешамел. Поръсете обилно с кашкавал и изпечете на умерено загрята фурна за около 30- 40 минути.
Ако желаете да приготвите сами корите за лазаня, вместо да използвате купени, може да използвате следната рецепта. Но тук ще ви е необходима машина за домашна паста.
Ако разполагате с такава, може да запретвате ръкави и започвате.
Домашна паста (кори за лазаня)
- Брашно – 180 гр
- Яйца – 2 бр.
Пресейте брашното в купа и оформете кладенче. В него сложете двете яйца. Започнете да месите тесто, ако е много сухо, добавете малко вода. Разделете тестото на 4 топки и минете 1 от тях през първата степен на машината, загънете разточения лист на плик и отново минете през ролките. И така докато стигнете до последната степен, като всеки път сгъвайте на плик и добавяйте малко брашно, за да не лепне. Бланширайте със солена вода, за около минута и можете да преминете към приготвянето на останалата част.