Как се прави кьопоолу

Как се прави кьопоолу?

Оценете статията: post

Кьопоолу е вид предястие, което заема особено място сред тракийските ястия. Известно е под различни имена.  Съставките са градински патладжан, зелена чушка, домат, чесън, зехтин, оцет и магданоз. След като патладжаните са изпечени и обелени, се нарязват на едро и се запържват. Черният пипер се нарязва наситно и се запържва в зехтина. След това обелените домати се нарязват на кубчета и се добавят към чушките. Кулминацията идва с чесново кисело мляко.

По желание се сервира като се добавят запържени в олио люти чушки, които се приготвят у дома по подобие на сос равиоли.

Кьопоолу е едно от незаменимите мезета на пикника и ракиената култура (узо, арак). Подхожда добре на месни ястия и особено на скара. Ако сте го опитвали поне веднъж в живота си, едва ли ще забравите неговия пикантен вкус! Може би искате да си го приготвите сами? Не е трудно, така че можете да опитате още сега.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се рисуват момичета?

Използването на чесън в него придава вкуса на това много здравословно предястие. Комбинацията от печен патладжан и чушка с чесън предлага изискан вкус. Предястието кьопоолу може да изглежда трудно за приготвяне, но това ястие ще бъде готово за много кратко време.

Ето и една точна рецепта как се прави кьопоолу.

Необходими съставки:

2 средни патладжана

1-2 зелени или селски чушки

2 чаши цедено кисело мляко

2 домата

1-2 скилидки чесън

Черен пипер

2-3 супени лъжици зехтин

Сол

Начин на приготвяне

Изпечете патладжаните и чушките. Почистете след охлаждане. Нарежете чушките на ситно, а патладжаните – на кубчета.

Загрейте зехтина в тиган. Добавете обелените и нарязани на кубчета домати и пресования чесън. Овкусете със сол и задушете за няколко минути.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се забременява?

Добавете нарязаните печени патладжани и чушки. Гответе още 2-3 минути, свалете от котлона и прехвърлете в чиния за сервиране.

Цеденото кисело мляко се разбива добре и се полива върху охладените зеленчуци.

Приятен апетит!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *