Кьопоолу е вид предястие, което заема особено място сред тракийските ястия. Известно е под различни имена. Съставките са градински патладжан, зелена чушка, домат, чесън, зехтин, оцет и магданоз. След като патладжаните са изпечени и обелени, се нарязват на едро и се запържват. Черният пипер се нарязва наситно и се запържва в зехтина. След това обелените домати се нарязват на кубчета и се добавят към чушките. Кулминацията идва с чесново кисело мляко.
По желание се сервира като се добавят запържени в олио люти чушки, които се приготвят у дома по подобие на сос равиоли.
Кьопоолу е едно от незаменимите мезета на пикника и ракиената култура (узо, арак). Подхожда добре на месни ястия и особено на скара. Ако сте го опитвали поне веднъж в живота си, едва ли ще забравите неговия пикантен вкус! Може би искате да си го приготвите сами? Не е трудно, така че можете да опитате още сега.
Използването на чесън в него придава вкуса на това много здравословно предястие. Комбинацията от печен патладжан и чушка с чесън предлага изискан вкус. Предястието кьопоолу може да изглежда трудно за приготвяне, но това ястие ще бъде готово за много кратко време.
Ето и една точна рецепта как се прави кьопоолу.
Необходими съставки:
2 средни патладжана
1-2 зелени или селски чушки
2 чаши цедено кисело мляко
2 домата
1-2 скилидки чесън
Черен пипер
2-3 супени лъжици зехтин
Сол
Начин на приготвяне
Изпечете патладжаните и чушките. Почистете след охлаждане. Нарежете чушките на ситно, а патладжаните – на кубчета.
Загрейте зехтина в тиган. Добавете обелените и нарязани на кубчета домати и пресования чесън. Овкусете със сол и задушете за няколко минути.
Добавете нарязаните печени патладжани и чушки. Гответе още 2-3 минути, свалете от котлона и прехвърлете в чиния за сервиране.
Цеденото кисело мляко се разбива добре и се полива върху охладените зеленчуци.
Приятен апетит!