Как се прави клизма

Как се прави клизма?

Оценете статията: post

Клизма е медицинска процедура, която включва инжектиране на вода или течни разтвори в ректума през ануса. Клизма може да се направи както от самия пациент, така и от медицински работник или роднина – по време на процедурата не се изискват специални познания.

Как да направим клизма:

Първата стъпка е подготовката. Ще ви трябва чаша Esmarch или гумена крушка с накрайник, кърпа или абсорбираща стерилна пелена, течен парафин или детски крем, антисептик (например разтвор на основата на хлорхексидин).

Върхът на спринцовката или чашата на Esmarch трябва да се избърше с антисептик, да се нанесе върху върха с вазелин или бебешки крем, в краен случай – с растително масло. Човек трябва да заеме удобна позиция – да легне от двете страни или да застане в положение на коляното -лакът, да се отпусне.

В ануса се вкарва клизма на дълбочина 5-10 сантиметра. Желанието да отидете до тоалетната, защото процеса може да започне веднага след въвеждането на разтвора. Температурата на разтвора може да бъде от 10-21 до 39 ° C, в зависимост от показанията.

След процедурата ще има силни позиви за дефекация, важно е да ги ограничите само през първите няколко минути, а след това да осигурите възможност да прекарате толкова време в тоалетната, колкото е необходимо. Дефекацията може да се случи няколко пъти, така че няма нужда да бързате.

Почистващата клизма за запек осигурява термично дразнене с вода с определена температура. Използва се чиста топла вода, която механично стимулира чревните стени, има температурен ефект и променя консистенцията на изпражненията. Ефектът настъпва веднага след процедурата.

Клизма е един от най -достъпните методи, използвани както в болница, така и у дома. Позволява ви да получите бърз ефект и да изпразните червата в рамките на 5-15 минути след въвеждането на разтвора. Разбирането как да се направи клизма за запек ви позволява незабавно да облекчите симптомите на задържане на изпражненията: да почистите дебелото черво, да стимулирате чревната подвижност и да премахнете газовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *