Как се прави кисело мляко

Как се прави кисело мляко?

Оценете статията: post

Чудите се как се прави кисело мляко.  Не е толкова трудно в следващите редове, ще ви разкажем как да си направите домашно кисело мляко, така че да забравите да си купувате от магазина.

За да приготвите чудесно, домашно кисело мляко, не ви трябват специални умения. Нуждаете се единствено от качествено прясно мляко, закваска и буркани.  Не ви препоръчваме да закупувате прясното мляко, което мислите да използвате от магазина. Най-добре е да си го набавите от ферма или друго място, но да бъдете на 100% сигурни, че млякото ви няма да има други добавени съставки. За предпочитане е, млякото да бъде с масленост минимум 3,6%, колкото по-висока е маслеността, толкова по-гъсто ще се получи киселото мляко.  И така да преминем към приготвянето.

Сварете прясното мляко и го охладете на водна баня или го оставете само да изстине, докато не получите температура около 45 градуса, ако нямате готварски термометър, потопете пръстче в мляко, трябва да усетите, че топло, но не и да ви пари. Най-сигурно е да боравите с термометър, както от гледна точка за точност, така и от хигиенна гледа точка. Отделете в малка чашка, малко от свареното прясно мляко,  за да изстине по-бързо, и в него да разбиете вашата закваска.

Закваската се приготвя по следния начин: във вече изстиналото отделено мляко, добавете кисело мляко.  Съотношението е на 1 литър прясно мляко – 50 гр кисело мляко. Всичко зависи от това, колко мляко сте сварили. 1 с. л. = 25 -25 гр.

Разбийте добре киселото мляко в чашката, заедно с прясното мляко, така че да получите хомогенност.

Добавете тази смес в останалото количество сварено, прясно мляко. Разбъркайте добре и налейте течността в чисти и сухи буркани и сложете капачки отгоре.

Оставете бурканите на топло място. Нужната температура, да се получи млечнокиселата ферментация е около 44-45 градуса. Ако фурната ви разполага с вентилатор, спокойно можете да сложите бурканите вътре, като не включване реотаните. Нужен е само вентилатор. След около 3-4 часа вашето кисело мляко, ще бъде готово.

Може да прочетете и как се прави мляко с ориз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *